Αρχική Uncategorized Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη οργανώνει η Γαλλία

Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη οργανώνει η Γαλλία

0
Dodekanisos

Τη σύγκληση διεθνούς συνόδου για την Λιβύη σχεδιάζει η Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητάει να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι που βρίσκονται στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως αρκετές εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί είναι ακόμη παρόντες στη Λιβύη λόγω της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση στην Τρίπολη και την Άγκυρα.

«Με την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου (σσ. στη Λιβύη) η Γαλλία θα οργανώσει (…) διεθνή σύνοδο τη 12η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Η κίνηση της Γαλλίας για διεθνή σύνοδο στοχεύει στην μείωση των εντάσεων που έφερε στη Λιβύη η επικύρωση  του εκλογικού νόμου την 9η Σεπτεμβρίου. Οι αντίπαλοι του Χαλίφα Χάφταρ κάνουν λόγο για έναν νόμο που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, κάτι που οδήγησε στην αύξηση των εντάσεων τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Το Ανώτερο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης πρότεινε πρόσφατα να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, κάτι που έχει αναφέρει στα τέλη Αυγούστου και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η Ναζλά αλ Μανγκούς, καθώς δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναβολής των εκλογών. Η Αίγυπτος που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του στρατάρχη Χάφταρ, πιέζει ώστε οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές να γίνουν όπως είχε αποφασιστεί ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η ψηφοφορία είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί εδώ και μια δεκαετία για να μπει τέλος στη σύρραξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, στη Λιβύη συνεχίζουν να βρίσκονται περίπου 20.000 μισθοφόροι και ξένοι μαχητές.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments