Αρχική Videos Διχογνωμία από τους κατασκευαστές εμβολίων για την Όμικρον

Διχογνωμία από τους κατασκευαστές εμβολίων για την Όμικρον

0
Dodekanisos

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον. Έντονη είναι και η ανησυχία στις αγορές. Αρκετοί φορείς και αξιωματούχοι σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο αλλά αρκετοί είναι και εκείνοι που εκφράζουν έντονο προβληματισμό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και ανάμεσα στους κατασκευαστές εμβολίων, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής τους.

Διχογνωμία φέρνει η Όμικρον σε Moderna και BioNTech

Διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν εκφράζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες που τα κατασκευάζουν. Ίσως τροποποιήσουμε τα εμβόλια το επόμενο έτος λέει η Moderna. Πιθανό να προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις λέει η BioNTech. Πάντως και οι δύο φαρμακευτικές συμφωνούν σε κάτι. Πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να μπορεί κάποιος να φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα. 

Ίσως είναι αναγκαίο να τροποποιήσουμε τα υπάρχοντα εμβόλια λέει η Moderna

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προβλέπει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες να είναι σε θέση να κατασκευάσουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Stéphane Bancel είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να τροποποιήσουμε τα υπάρχοντα εμβόλια το επόμενο έτος. Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα και την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική καθιστούν κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ουσιαστική πτώση [στην αποτελεσματικότητα]. Απλώς δεν ξέρω πόση θα είναι γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό». Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και αρκετές συζητήσεις. Ο επικεφαλής της Moderna μιλώντας στους financial times έρχεται σε αντίθεση με πολλούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας που καλούν τον κόσμο συνεχίσει να εμβολιάζεται παρά την εμφάνιση της Όμικρον.

Τα εμβόλια πιθανώς να προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις της Όμικρον λέει η BioNTech

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, λέει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι αρκετά πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να προστατευτούν από σοβαρές λοιμώξεις με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε στο Reuters.  

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από το Omicron», δήλωσε ο Ugur Sahin. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, πιστεύει ότι ο εμβολιασμός θα αποτρέπει νοσοκομειακή ή εντατική θεραπεία.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech θεωρεί ότι οι εργαστηριακές δοκιμές θα δείξουν κάποια απώλεια της προστασίας του εμβολίου έναντι της ήπιας και μέτριας βαρύτητας νόσου λόγω του Omicron. Ο Sahin τόνισε όμως δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση αυτής της απώλειας και αναμένει την ολοκλήρωση των εργαστηριακών μελετών. Σε ότι αφορά την επικράτηση της Όμικρον ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech δεν ανησυχεί. «Ακόμα και αν επικρατήσει δεν υπάρχει λόγος για πανικό» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών λέει ο Π.Ο.Υ

Στάση αναμονής τηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που συμπεριέλαβε την Όμικρον στη λίστα με τα στελέχη που προκαλούν ανησυχία. Η Maria Van Kerkhove είπε ότι οι επιστήμονες διεξάγουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα των μέσων αντιμετώπισης που διαθέτουμε.

Η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ τόνισε την σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας και συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών. «Χρειάζονται μερικές μέρες έως εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments