Αρχική Videos “Δεν μπορούμε να …αφανίσουμε τους δικούς μας αγρότες!”

“Δεν μπορούμε να …αφανίσουμε τους δικούς μας αγρότες!”

0

Τους λόγους για τους οποίους και η Ουγγαρία προχώρησε στην απαγόρευση των εισαγωγών Ουκρανικών σιτηρών εξήγησε με δηλώσεις του σε εφημερίδα της χώρας του ο Υπουργός Γεωργίας Istvan Nagy (Ίστβαν Νάγκι).

«Οι τιμές του σιταριού στην Ουγγαρία έχουν υποχωρήσει έως και 37% λόγω της εισροής φθηνών ουκρανικών προμηθειών, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες για τους εγχώριους αγρότες», είπε και πρόσθεσε και τα εξής:

«Η τιμή του σιταριού για τρόφιμα, χωρίς ΦΠΑ και έξοδα μεταφοράς, που καθορίστηκε από τους παραγωγούς σιτηρών στην Ουγγαρία ήταν 27% χαμηλότερη από πέρυσι, το σιτάρι ζωοτροφών -37%, και το καλαμπόκι ζωοτροφών -23%. Η κλίμακα της πτώσης της τιμής, και ακόμη περισσότερο η αδυναμία πώλησης των προϊόντων, δείχνει ότι οι Ούγγροι αγρότες υφίστανται τεράστιες ζημιές».

«Η ΕΕ είχε αρχικά διαφημίσει την πρωτοβουλία ως τρόπο για να βοηθήσει τις ουκρανικές εξαγωγές να φτάσουν σε φτωχότερα έθνη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των προϊόντων έχει καταλήξει στην Ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τοπικές τιμές να πέφτουν κατακόρυφα».

Οι αγρότες στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία έχουν αναφέρει σημαντικές απώλειες λόγω της πληθώρας ουκρανικών προϊόντων. Η Πολωνία ήταν η πρώτη που επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς στα σιτηρά καθώς και σε ορισμένα άλλα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ακολούθησαν. Τον περασμένο μήνα, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας ζήτησαν δράση από την Επιτροπή της ΕΕ για τις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, ζητώντας την επαναφορά των δασμών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments