Αρχική Αθλητικά νέα Μπάσκετ Χρήστος Σερέλης: O«Αρσέν Βενγκέρ» του Λαυρίου

Χρήστος Σερέλης: O«Αρσέν Βενγκέρ» του Λαυρίου

0
Dodekanisos

Του Κώστα Μόσχοβου

Ο Χρήστος Σερέλης βρίσκεται 18 χρόνια στην ομάδα της πόλης του. Κυριολεκτικά μία ολόκληρη ζωή. Φέτος βλέπει την αγαπημένη του ομάδα να… εξελίσσεται και μαζί της προοδεύει και ο ίδιος.
Το να είσαι προπονητής σε ελληνική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα, ίσως είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της ζωής. Γιατί μάθαμε πάντα να φταίει ο προπονητής. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ας υποθέσουμε πως θέλει κανείς να μιλήσει για μακροημέρευση προπονητών στον ελληνικό αθλητισμό. Ποια είναι τα πρώτα παραδείγματα που θα του έρθουν στο μυαλό; Στο μπάσκετ σίγουρα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που εργάστηκε για 13 συναπτά χρόνια στον Παναθηναϊκό. Στο ποδόσφαιρο ο Ευγένιος Γκέραρντ, που είχε περάσει 15 συνεχόμενα έτη στον ΟΦΗ. Αυτούς λοιπόν κατάφερε να ξεπεράσει ο Χρήστος Σερέλης.

Για τον Χρήστο Σερέλη το Λαύριο είναι ο τόπος του. Είναι η πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και άρχισε να παίζει μπάσκετ. Είναι το μέρος, που υπηρετεί και επαγγελματικά, καθώς έχει αποφοιτήσει από το πολυτεχνείο της Πάτρας και εργάζεται στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου στη θέση του μη εκτελεστικού μέλους, εκπρόσωπος των εργαζομένων ΟΛΛΑ.Ε.
Στην ομάδα του Λαυρίου βρίσκεται από το 2003. Το 2005 ήταν βοηθός του Αντρέα Πολέμη, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον σύλλογο πέντε αγωνιστικές πριν να τελειώσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Τότε η διοίκηση του είχε προσωρινά ζητήσει να αναλάβει ως πρώτος προπονητής. Τελικά τα πέντε ματς έγιναν 18 χρόνια. «Ο Χρήστος κράτησε την ομάδα όταν είχαμε οικονομικά προβλήματα και πάλευε τσάμπα», είπε για εκείνον ο νυν πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Ψαράκης.

Το 2007 ήταν η χρονιά που το Λαύριο κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Το 2010 πρωτάθλημα και άνοδος στην Α2 κατηγορία. Το 2014 παραλίγο να υποβιβαστεί. Όμως έμεινε στην κατηγορία.

Το 2015 ήρθε η ολική ανατροπή. Η 3η θέση σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΚΑΟΔ να δηλώσει συμμετοχή στην Α1 άνοιξε τον δρόμο στο Λαύριο για την άνοδο ως πρώτη επιλαχούσα ομάδα. «Γνωρίζαμε ότι η ομάδα της Δράμας βρισκόταν στην προσπάθεια εύρεσης επενδυτών μέχρι τις 21/8 και ότι αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήμασταν η ομάδα που θα τους αντικαθιστούσε στη Basket League. Γι’ αυτό κάναμε ορισμένες κινήσεις, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι», είχε δηλώσει τότεο Σερέλης. Το 2016 κατάφερε να μείνει στην κατηγορία ένα παιχνίδι πριν τελειώσει η σεζόν. Παρόλο που είχε ηττηθεί από τα Τρίκαλα.Το Λαύριο είχε αποκλειστεί στο κύπελλο από ομάδα Α2, έστω κι αν αυτή ήταν ο Φάρος Κερατσινίου, που στην πορεία έφτασε στον τελικό. Είχε χάσει τρία από τα τέσσερα παιχνίδια (σ.σ. στην πορεία θα έχανε και το τέταρτο με την γνωστή ιστορία της επανάληψης του αγώνα με την Κηφισιά) και στις 8 Νοεμβρίου έπαιξε στο ΣΕΦ. Το Λαύριο ηττήθηκε με 108-39. Ποια ομάδα θα κρατούσε τον προπονητή της; Ποια ομάδα με ρεκόρ 1-3, αποκλεισμό στο κύπελλο και συντριβή 69 πόντων δε θαείχε δείξει την πόρτα της εξόδου στον προπονητή; Αυτά δεν έκανε το Λαύριο. «Πιστεύω έπαιξε ρόλο το γεγονός πως κατάγομαι από το Λαύριο και η πίστωση χρόνου που είχα ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως στους προπονητές, λόγω του εξαιρετικού κλίματος που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ διοίκησης, τεχνικού επιτελείου και παικτών».
Το 2017 ήρθε η πρώτη πρόκριση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος (8η θέση). Φυσιολογικός αποκλεισμός στον πρώτο γύρο από τον ΠΑΟΚ (2-0). Το 2018 έκτη θέση, και αποκλεισμός στον προημιτελικό από τον Προμηθέα (2-0). Το 2019 13η θέση αλλά όχι υποβιβασμός λόγω της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος.

Φέτος το Λαύριο του Χρήστου Σερέλη είναι η ομάδα που όλοι έχουν ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα. Σε ένα σερί που άρχισε στις 5 Δεκεμβρίου 2020 πέτυχε μεγάλες νίκες, έκανε το 6/6 και συνεχίζει. Μέσα σε αυτό το μυθικό διάστημα νίκησε κατά σειρά: εντός έδρας τον Άρη με διαφορά 21 πόντων (92-71), εκτός έδρας το Περιστέρι 70-78 και στη συνέχεια τον Ηρακλή με διαφορά 17 πόντων (60-77) και την ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας 78-70 και 92-82 αντίστοιχα. Συνάμα τους «έσπασε» το αήττητο και οδήγησε τον Γιώργο Βόβορα στο ταμείο ανεργίας. Φυσικά δεν βρήκε αντίσταση ούτε απέναντι στο Μεσολόγγι (87-70). Το ακόμη πιο σπουδαίο είναι πως οι νίκες ήρθαν με επιβλητικό τρόπο συνδυάζοντας ωραίο και σύγχρονο μπάσκετ.
Μετά την μεγάλη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Σερέλης έκανε λόγο για…χρωστούμενα από την ιστορία. «Έξι χρόνια εδώ δείχνουμε ένα πρόσωπο που αρέσει στον κόσμο. Μας το χρωστούσε η ιστορία του μπάσκετ. Όχι τη νίκη. Μας είχε πάρει κάποια πράγματα με λάθος τρόπο».

Εννοείται πως δεν είχε άδικο στα λεγόμενα του. Ειδικά τον Παναθηναϊκό τον είχε ζορίσει ουκ ολίγες φορές πριν καταφέρει να τον νικήσει. Το 2018 σε φιλική αναμέτρηση το «τριφύλλι» είχε κερδίσει στην παράταση με 84-77. Για το ίδιο έτος ήταν που το Λαύριο είχε οδηγήσει σε δύο παρατάσεις το ματς του «ΟΑΚΑ» πριν ο Παναθηναϊκός νικήσει με 120-118.

Ο Σερέλης εξήγησε στη συνέχεια: «Παίζουμε πολύ καλά, όλοι έχουμε γούρια, αλλά αυτή η εμφάνιση ήταν απίστευτη. Δεν έχω λόγια. Ορισμένα πράγματα εξηγούνται, αλλά η ψυχή, η καρδιά και ο τρόπος που δουλέψανε τα παιδιά, ειδικά στο 2ο ημίχρονο, είναι εκπληκτικός. Είναι η θέληση που δείχνουνε ακόμη και στις προπονήσεις. Περιττό να το πούμε ότι είναι η μεγαλύτερη νίκη και εμφάνιση που έχουμε κάνει ποτέ. Παίξαμε επιθετική άμυνα. Είμαστε από τις κορυφαίες ομάδες στα κλεψίματα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να βγάλουμε τρομερή ενέργεια, Δώσαμε πάνω από το 100% των δυνατοτήτων μας».
Ασφαλώς η ιστορική νίκη του Λαυρίου επί του Παναθηναϊκού συνοδεύτηκε από αρκετά ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας με έτος ίδρυσης το 1990.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος Σερέλης έχει φέρει στο Λαύριο ουκ ολίγους αξιοσημείωτους παίκτες. Οι οποίοι έφτιαξαν το όνομα τους υπό τις οδηγίες του και στην συνέχεια άνοιξαν τα «φτερά» τους. Ο Κέβιν Πάντερ από το Λαύριο άρχισε την επαγγελματική του καριέρα όταν αποφοίτησε από το κολλέγιο. Ο Στίβεν Γκρέι, μέχρι να υπογράψει στο Λαύριο, άλλαζε ομάδα κάθε χρόνο! Έμεινε ενάμιση χρόνο στην ομάδα και μετά από μισή σεζόν στην Ζαντάρ, πλέον βρίσκεται για 3η χρονιά στο Περιστέρι. Κατά την διάρκεια της σεζόν έκανε ρεκόρ στο BCL με 39 πόντους, 10/13 τρίποντα και 47 βαθμό αξιολόγησης! Ο Μακένζι Μουρ όταν έπαιξε στο Λαύριο αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος. Ο ΚάιλΆλμαν έχει κάνει θαύματα στο BCL με την Ρίγα.

Φέτος, ο Τάισον Κάρτερ είναι στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά μετά την αποφοίτησή του από το Μισισιπή Στέιτ. Το ίδιο και ο απόφοιτος του Γουέστερν Κεντάκι, ΤζάρεντΣάβατζ. Ο Άλφα Ντιαλό αποφοίτησε από το Πρόβιντενς. Ο ΣιζΆλστον έπαιξε στην G- League για ένα χρόνο πριν έρθει στο Λαύριο. Το ίδιο και ο Ντέβιν Ντέιβις.
Το διανοείστε; Τρεις ξένοι αρχίζουν τα επαγγελματικά τους βήματα από το Λαύριο. Κι άλλοι δύο παίζουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης ομάδας! Ο Γκλεν Κόζι σε 6 χρόνια είχε αλλάξει δέκα ομάδες και ισάριθμες χώρες πριν βρεθεί στο Λαύριο στα 28 του χρόνια. Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τον 32χρονο Σον Έβανς που επέστρεψε στο Λαύριο μετά το 2017.

Εν κατακλείδι για το Λαύριο ο Σερέλης έχει δηλώσει: «Έχω σκεφτεί και είμαι έτοιμος να κάνω το βήμα παραπάνω γιατί πολύ απλά τα πράγματα στον αθλητισμό είναι πολύ ρευστά και δεν ξέρεις τι… ξημερώνει. Δεν έχω πρόβλημα που μεγαλώνω μαζί με το Λαύριο. Ίσα ίσα μου αρέσει. Βλέποντας και κάνοντας. Φαντάζομαι τον εαυτό μου μακριά από το Λαύριο μόνο αν η ομάδα δεν έχει συνέχεια, μόνο αν η ομάδα πάψει να έχει προοπτική. Είπα και πριν, στον ελληνικό αθλητισμό τα πάντα είναι ρευστά και αλλάζουν γρήγορα οι καταστάσεις. Αν το Λαύριο προοδεύει δεν βλέπω λόγο να μην είμαι στο Λαύριο».

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments