Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Όλοι έχουμε κάποιον στον νου μας, όλοι μπορούμε κάτι...

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Όλοι έχουμε κάποιον στον νου μας, όλοι μπορούμε κάτι να κάνουμε.

0
Dodekanisos

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και επανένταξης της χώρας.

Διατηρεί μονάδες σε όλη την επικράτεια, δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, και τα προγράμματά του αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση από τις νόμιμες και τις παράνομες ουσίες καθώς και τα  προβλήματα που συνδέονται με αυτή.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αποτελεί το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, στο νησί μας τη Ρόδο και την Κάλυμνο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Απευθύνεται σε ενήλικους, έφηβους, εργαζόμενους, κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες παράνομων (ναρκωτικά) και νόμιμων εξαρτήσεων (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους. Παράλληλα αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ, με τις τοπικές κοινωνίες και δεκάδες εθελοντές στο πλευρό του, διοργανώνει κατά τη διάρκεια του μήνα ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να διαδώσει το μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τον αποκλεισμό και να δώσει ελπίδα στην προσπάθεια χιλιάδων εξαρτημένων και οικογενειών για καθαρή ζωή μακριά από κάθε εξάρτηση.

Φέτος στο νησί μας  προγραμματίζουμε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου για την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου και το ΔΟΠΑΡ προετοιμάζουμε παρέμβαση περιποίησης και καθαρισμού του χώρου του Αθλητικού Κέντρου Καλλιπάτειρα στο Καρακόνερο από  10.00 το πρωί έως  13.00 το μεσημέρι. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί από μέλη, προσωπικό και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο.

Στην παρέμβαση θα συμμετέχουν  ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κα Λίτσα Κρεμαστινού και στις 11.30 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στον παραπάνω χώρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ,  οι χρήστες που προσέγγισαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου έχουν αγγίξει τους 140 και οι έμμεσα εξυπηρετούμενοι (γονείς, αδέρφια, σύντροφοι) τους 200.

Ειδικότερα, για το 2016-2017 οι χρήστες που δέχτηκαν υπηρεσίες ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες (σε ποσοστό 81,5%), άνεργοι (σε ποσοστό 59,3%) και διαμένουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια (σε ποσοστό 53,1%). Η κύρια ουσία χρήσης τους είναι η ηρωίνη.

Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της χρήσης,  αυτή κυμαίνεται από 13 έως 16 σε ποσοστό 74,1% με ουσία έναρξης την κάνναβη στο 85,2% των περιπτώσεων. Υπήρξαν αναφορές έναρξης της παράνομης ουσίας στην ηλικιακή ομάδα από τα 9 έως 12 έτη σε ποσοστό 8,6%. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός της έναρξης της κύριας ουσίας χρήσης από τα 10 έως τα 17 τους χρόνια,  καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων έγκαιρης παρέμβασης που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες αυτές ανάγκες των εφήβων και των οικογενειών τους.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου φιλοξενείται προσωρινά στο χώρο του Δωδεκανησιακού Συλλόγου γονέων & φίλων εξαρτημένων ατόμων, στην Ερυθρού Σταυρού 3, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 22410 33240.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments