Αρχική Videos Χειρότερο το 2023 για την οικονομία, λέει το ΔΝΤ!

Χειρότερο το 2023 για την οικονομία, λέει το ΔΝΤ!

0

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι «κύριοι κινητήρες» της παγκόσμιας ανάπτυξης – ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα – αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της δραστηριότητας. Όλες οι προβλέψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων ειδικών συμφωνούν ότι το 2023, τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν στη Ρωσία δεν θα μπορέσουν να γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Πέρα από το ΔΝΤ και αναλυτές της Deutsche Bank καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο λόγος για τη σταθερότητα του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές. Κατά τη γνώμη τους, αυτό επέτρεψε στις ρωσικές αρχές να κερδίσουν χρήματα ακόμη και με μείωση των εξαγωγών. Οι ειδικοί αποκαλούν την παρουσία δυτικών εταιρειών στη ρωσική αγορά έναν άλλο παράγοντα σταθερότητας της ρωσικής οικονομίας. Λέγεται ότι μόνο κάποιοι από αυτούς έφυγαν από τη Ρωσία, ενώ η πλειοψηφία παρέμεινε. Την ίδια στιγμή, κάποιοι έχουν πουλήσει την επιχείρησή τους σε εγχώριους επιχειρηματίες.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον τελευταίο καιρό. Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου, το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» έγραψε ότι η μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που συμφωνήθηκε από τη Δύση και την ΕΕ στα 60 δολάρια το βαρέλι δεν θα μειώσει σημαντικά τα κέρδη της Μόσχας, αλλά θα πλήξει την Ευρώπη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments