Αρχική Videos Big brother στην Ολυμπιάδα του Παρισιού; Αντιδράσεις για αμφιλεγόμενο νόμο

Big brother στην Ολυμπιάδα του Παρισιού; Αντιδράσεις για αμφιλεγόμενο νόμο

0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία ένας νόμος που περνάει από έγκριση την προσεχή Τρίτη ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2024. Το άρθρο 7 αποτελεί την πιο  αμφιλεγόμενη πτυχή αυτού του νόμου, καθώς θα επιτρέψει τη χρήση βιντεοπαρακολούθησης τεχνητής νοημοσύνης κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η γαλλική αριστερά καταδίκασαν το μέτρο. 

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής φάσης, το άρθρο 7 υιοθετήθηκε από την προεδρική πλειοψηφία, το γαλλικό δεξιό κόμμα  Les Républicains (Λε Ρεμπούπλικανς)  και το ακροδεξιό National Rally . Η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES), ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, αντιτάχθηκε. O νόμος θα επιτρέψει τη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης βίντεο που βασίζεται σε αλγόριθμους για τη διασφάλιση της ασφάλειας μεγάλης κλίμακας «αθλητικών, ψυχαγωγικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων» σε δοκιμαστική βάση. 

«Η αλγοριθμική βιντεοεπιτήρηση είναι μια νέα μορφή τεχνολογίας που χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή για την ανάλυση εικόνων που τραβήχτηκαν από κάμερες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο», εξηγεί ο Arnaud Touati (Αρνό Τουατί), δικηγόρος που ειδικεύεται στο ψηφιακό δίκαιο.

Οι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν τις μετακινήσεις του πλήθους και να εντοπίσουν εγκαταλελειμμένες αποσκευές ή δυνητικά επικίνδυνα περιστατικά. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή βιντεοπαρακολούθηση, τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα με αλγόριθμους που είναι υπεύθυνοι για την ανάλυση – κάτι που, σύμφωνα με τους υπέρ της τεχνολογίας αυτής, περιορίζει τα ανθρώπινα λάθη. Αυτοί που αντιτίθενται κάνουν λόγο για «μια ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, τη διαμαρτυρία και την ελευθερία του συνέρχεσθε και της έκφρασης»

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments