Αρχική Videos Αυξάνεται η πίεση στη Von Der Leyen να δώσει εξηγήσεις για τις...

Αυξάνεται η πίεση στη Von Der Leyen να δώσει εξηγήσεις για τις συμβάσεις εμβολίων

0

Να εμφανιστεί δημόσια και να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο της στην διαπραγμάτευση στο θέμα της σύμβασης των εμβολίων που πήρε η ΕΕ, ζητάνε από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής του κορωνοϊού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τη σχετική δήλωση έκανε στο politico όπως λέει σε ρεπορτάζ του, η πρόεδρος της Επιτροπής, Βελγίδα Kathleen Van Brempt (Κάθριν Βαν Μπρέμπτ). Οι Ευρωβουλευτές θέλουν να μάθουν από πρώτο χέρι λεπτομέρειες για τη σχετική σύμβαση, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πολλά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Βαν Μπρεμπτ στη δήλωση. «Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές». Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να πει εάν η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από τη von der Leyen να παραστεί στην ακρόαση. Η Μέτσολα είναι μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ίδιας που τοποθέτησε την Πρόεδρο στο ρόλο της.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments