Αρχική Επικαιρότητα Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς πρόστιμο 600 ευρώ

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς πρόστιμο 600 ευρώ

0
Dodekanisos

Πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες θα επιβάλλεται σε όσους δεν εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού από την 1η Φεβρουαρίου 2022, προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Αυστρία.

Σύμφωνα με την Αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, εξαιρέσεις θα προβλέπονται για τους κάτω των 14 ετών, εγκύους, αναρρώσαντες από τον κορονοϊό έως και έξι μήνες μετά το θετικό test και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται.

Από την 15η Φεβρουαρίου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα.

Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών. Ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η. Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία. Ο λόγος ότι η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στις 270.

«Δεν θα ξεκλειδώσουν τα πάντα σε μία νύχτα»

Η Αυστρία βρίσκεται από τα μέσα Νοεμβρίου σε καθολικό lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12η Δεκεμβρίου. «Δεν είναι δυνατόν να ξεκλειδώσουν τα πάντα σε μια νύχτα», δήλωσε ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο για εμβολιασμένους και ιαθέντες. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο ή να επισκεφθεί εστιατόριο.

Στο τέλος της εβδομάδας, ομοσπονδία και κρατίδια θα πρέπει να συμφωνήσουν για την άρση των περιορισμών και τα μέτρα που θα τους ακολουθήσουν. 

Ήδη, το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας έχει ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. Ενώ ο πρωθυπουργός της Στυρίας Χέρμαν Σουτσενχόφερ δήλωσε ότι μπορεί να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες για το λιανικό εμπόριο. Μάλιστα εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Παραμένει ωστόσο υψηλός. Την Κυριακή καταγράφηκαν 5.192 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.029 ασθενείς με κορονοϊό. Εκ των οποίων οι 651 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments