Άτυπο «lockdown για τους μη εμβολιασμένους» σε Αυστρία και Σαξονία

Από σήμερα σε ολόκληρη την Αυστρία και στη Σαξονία θα πρέπει κανείς να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (κανόνας 2G) προκειμένου να έχει πρόσβαση όπου έως τώρα μπορούσαν να βρίσκονται και όσοι προσκόμιζαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ (κανόνας 3G). Ως «lockdown για τους μη εμβολιασμένους» περιγράφει τη νέα κατάσταση η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, στην Αυστρία σημειώθηκε χθες ρεκόρ προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό, με ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα. Κυρίως όπου ο εμβολιασμός μπορούσε να γίνει χωρίς ραντεβού.

Από σήμερα, εκτός από την εργασία, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας 3G, θα χρειάζεται κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει πρόσβαση σε επιχειρήσεις εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στα κομμωτήρια, στα ξενοδοχεία, στα θέατρα, σε συναυλίες και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης. Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, στον κανόνα 2G θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού διαγνωστικού τεστ. Η είσοδος στα καταστήματα, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Την Κυριακή (7/11),  στην Αυστρία καταγράφηκαν 8.554 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Ενώ την Παρασκευή (5/11) είχαν αγγίξει τα 10.000. Το Σάββατο (6/11), αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, χορηγήθηκαν 10.488 πρώτες δόσεις.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σαξονία

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σαξονία, το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, που εφαρμόζει γενικό περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες με εξαίρεση μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες. Μέχρι την 25η Νοεμβρίου σε ξενοδοχεία, εσωτερικούς χώρους εστίασης, εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες πολιτών. Τα νέα μέτρα ωστόσο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τους Φιλελεύθερους (FDP) και συνδέσμους των ξενοδόχων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments