Αρχική Στήλες Ψαρεύοντας στα Δωδεκάνησα Ασφάλεια στο σκάφος

Ασφάλεια στο σκάφος

0
Dodekanisos

Με αφορμή το πρόσφατο δυστυχές γεγονός που συνέβη στους τρείς άτυχους συντοπίτες μας, που ψάρευαν στο Πρασονήσι, θεωρούμε ότι μια μικρή αναφορά για την ασφάλεια όλων όσον επιβαίνουν σε σκάφοι, ίσως και να καταφέρει να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Πριν τον απόπλου λοιπόν δεν ξεχνάμε να ενημερωνόμαστε από το λιμεναρχείο, από το διαδίκτυο ή ακόμη και από τα Μ.Μ.Ε. για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη τη στιγμή αλλά και μετέπειτα, στην θαλάσσια περιοχή που πρόκειται να μεταβούμε για αλιεία ή αναψυχή. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές οι καιρικές συνθήκες  ενδέχεται να είναι και χειρότερες των προβλεπόμενων από την Ε.Μ.Υ. οπότε σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, θα ήταν προτιμότερο και ασφαλέστερο να αναβάλουμε το ταξίδι μας.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια μας επάνω στο σκάφος, αλλά και ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας. Εάν για παράδειγμα αισθανόμαστε κουρασμένοι, επειδή δεν κοιμηθήκαμε καλά την προηγούμενη νύχτα ή επειδή είχαμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε κανένα ταξίδι. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσοι επιβαίνουν στο σκάφος μας ξέρουν να κολυμπούν και επίσης έχουν μια στοιχειώδη γνώση για την ορθή χρήση των σωστικών του σκάφους και φυσικά το σημείο που αυτά βρίσκονται.

Πλέον στις μέρες μας, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια σε κάποιες περιπτώσεις, αφού ένα κινητό τηλέφωνο το έχουμε σχεδόν όλοι επάνω μας. Αυτό όμως που θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά είναι η ύπαρξη σήματος κινητής τηλεφωνίας και φυσικά μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία στο κινητό μας, διότι ακόμη και χωρίς σήμα μπορούμε να καλέσουμε τον τριψήφιο πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης εκτάκτου ανάγκης που είναι το 112.

Όσον αφορά το κινητό τηλέφωνο, το τέλειο θα ήταν αυτό να είναι και αδιάβροχο, αλλά και να μην είναι, μπορούμε σχετικά εύκολα να προβούμε σε ένα είδος αδιαβροχοποίησης του κινητού μας, τυλίγοντας το αρκετές φορές με διαφανή μεμβράνη ή ακόμη καλύτερα, τοποθετώντας το σε ειδικές αδιάβροχες θήκες που υπάρχουν στο εμπόριο και κλείνουν ερμητικά. Τέλος, μην ξεχνάμε ποτέ να ενημερώνουμε τα συγγενικά μας πρόσωπα για την ακριβή τοποθεσία που πρόκειται να μεταβούμε και την πιθανή ώρα επιστροφής μας.

Αντώνης Πατενιώτης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments