Ασφαλή τα εμβόλια στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων

Αν και τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά στον γενικό πληθυσμό, λίγα είναι γνωστά για το εάν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα θα αναπτύξουν προστατευτική ανοσία αντισωμάτων. Ο λόγος αφορά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς αποκλείστηκαν από τις περισσότερες δοκιμές των εμβολίων. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό (περίπου 30%) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τι αναφέρει η νέα έρευνα για την ασφάλεια των εμβολίων σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό θωρακικής ογκολογίας «Journal of Thoracic Oncology», δείχνει ότι τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους αποκτούν ανοσολογική προστασία μετά από δύο δόσεις. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι όταν μια τρίτη ενισχυτική δόση χορηγήθηκε στο 11% των ασθενών που είχαν εμφανίσει χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις, τότε σχεδόν οι εννέα στους δέκα (το 88%) απέκτησαν και αυτοί επαρκή προστασία σε αντισώματα.

Να σημειωθεί ότι, την έρευνα διεξήγαγαν Γάλλοι επιστήμονες για λογαριασμό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Bichat-Claude Bernard με έδρα το Παρίσι. 

Οι ερευνητές, μελέτησαν 306 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στους πνεύμονες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι 283 είχαν προβεί σε δύο δόσεις εμβολίου Pfizer / BioNTech με απόσταση 28 ημερών (όσοι είχαν αντισώματα κατά του κορονοϊού λόγω προηγούμενης λοίμωξης Covid-19, έκαναν μόνο μία δόση).

Μετά από έξι έως επτά μήνες, μόνο οκτώ ασθενείς (ποσοστό 2,6%) είχαν εμφανίσει κορονοϊό με συμπτώματα, αλλά με ευνοϊκή έκβαση της νόσου. Οι 34 (το 11%) είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων, ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι, όσοι είχαν κάνει χημειοθεραπεία κατά το τελευταίο τρίμηνο και όσοι έκαναν μακρόχρονη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Οι 30 έκαναν τρίτη δόση και τελικά μόνο τρεις ασθενείς – που είχαν καρκίνους του αίματος οι οποίοι είναι γνωστό ότι συχνά δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια – συνέχισαν να εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Δεν καταγράφηκε εξάλλου κανένα περιστατικό αντίδρασης αναφυλαξίας. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν την ανάγκη τα ευρήματά τους να επιβεβαιωθούν από μια μεγαλύτερη μελέτη.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments