Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Άρθρο 48 του Συντάγματος της Ελλάδας «Κατάσταση πολιορκίας»: μια απαισιό-δοξη ερμηνεία

Άρθρο 48 του Συντάγματος της Ελλάδας «Κατάσταση πολιορκίας»: μια απαισιό-δοξη ερμηνεία

0
φωτογραφία: https://www.syntagmawatch.gr/
Dodekanisos

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας (Εστία) περί εισηγήσεων που δέχεται ο πρωθυπουργός να κηρύξει την χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας» (προφανώς οι φωτιές θα εργαλειοποιηθούν πολιτικά όπως και ο Covid-19) ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα από το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο μου «Μανιφέστο Αγωνίας» (σελίδες 104-105):


Ανάπηρη και ετοιμόρροπη, με πλήθος εσκεμμένες παθογένειες, δέσμια της κομματικής δικτατορίας, υποταγμένη σε εγχώριες και διεθνείς ολιγαρχικές συμμορίες, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη και χωρίς Συνταγματικό Δικαστήριο, η δημοκρατία στη χώρα μας είναι συνταγματικά ευάλωτη και επιρρεπής στον αυταρχισμό και σε κάθε μορφής τυραννίες.

Στο Σύνταγμα της χώρας μας τα βασικά άρθρα-παγίδες έχουν τους αριθμούς: 44 (παράγραφος 1), 48 (παράγραφος 1). Ειρωνεία ή δόλια μίμηση της ιστορίας, τον αριθμό 48 είχε και το άρθρο του Συντάγματος της Βαϊμάρης με βάση το οποίο ο Χίτλερ εξέδωσε το «Διάταγμα για την προστασία του λαού και του κράτους» και εγκαινίασε την δωδεκαετή κόλαση της ζοφερής κυριαρχίας του στην διάρκεια της οποίας η ανθρώπινη φρίκη έφτασε για μια ακόμα φορά στο αποκορύφωμά της.

Στο Σύνταγμα της Ελλάδας το άρθρο 48 αναφέρεται στην λεγόμενη «κατάσταση πολιορκίας» ενώ το άρθρο 44 στην γενικόλογη, αόριστη «κατάσταση επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» όπου αναφέρεται ότι:

«Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» κτλ. Η μοναδική ουσιαστική διαφορά τους είναι ο βαθμός τυραννίας που επιφέρουν, με το άρθρο 48 να καταλύει ολοκληρωτικά τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη.

Στο εν λόγω άρθρο, στην πρώτη παράγραφο, αναφέρεται το εξής ανατριχιαστικό αφήγημα: «Σε περίπτωση πολέμου (κτλ)…. η Βουλή με απόφασή της, που λαμβά-νεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την επικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 (παράγραφος 4), 6, 8, 9, 11, 12 (παράγραφοι 1 έως 4), 14, 19, 22 (παράγραφος 3), 23, 96 (παράγραφος 4) και 97.

Χαρακτηρίζω αυτό το συνταγματικό αφήγημα «ανατριχιαστικό» γιατί αν διαβάσει κάποιος ποια είναι τα άρθρα που αναστέλλει και αν έχει μια στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία το πιθανότερο είναι πως θα ανατριχιάσει. Τα άρθρα που καταργεί προσωρινά (;) είναι όλα εκείνα που προστατεύουν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την σωματική αυτοδιάθεση του ανθρώπου/πολίτη. Με το άρθρο 48, παράγραφος 1, του Συντάγματος της χώρας μας, στην ουσία αναστέλλεται ριζικά το κράτος δικαίου και ο πολίτης καθίσταται απόλυτο έρμαιο της κρατικής εξουσίας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments