Αρχική Επικαιρότητα Ελλάδα: Αρχίζει το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ελλάδα: Αρχίζει το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

0
Dodekanisos

Από σήμερα, οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα πρέπει να πληρώνουν μηνιαίο πρόστιμο. Για τον υπόλοιπο Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ θα ανέρχεται στα 100 ευρώ από τον επόμενο μήνα.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο της επιβολής προστίμων, το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Ενώ το υπόλοιπο 10% των πολιτών δεν έχει κάνει το εμβόλιο. 

Ποιοι εξαιρούνται 

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022 και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία, προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Από την επιβολή προστίμου απαλλάσσονται:

  1. όσοι έχουν νοσήσει, εάν δεν έχει παρέλθει διάστημα 180 ημερών από τη διάγνωση,
  2. όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός*,
  3. όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και
  4. όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, που μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1, 15.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο, σημείωσε.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους γινόταν έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση, να έχουν κάνει την πρώτη δόση, ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Γεωργαντάς: Καμία παρακράτηση από μισθούς ή συντάξεις 

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο έδωσε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως επεσήμανε το πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν είχαν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο μετά 90 ημέρες από την νόσηση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον είπε ότι αν κάποιος εμβολιαστεί μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ.

Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό, στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα καταλήγουν στο σύστημα υγείας. Μάλιστα δήλωσε ότι δε θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments