«Άρχισε η τελική πτώση της ΕΕ!», αναφέρουν οι New York Times

0
Dodekanisos

Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα: το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται, γράφουν οι New York Times. Και εξαιτίας αυτού, αυξάνονται οι φόβοι ότι η ήπειρος δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. «Είμαστε πολύ μικροί», είπε ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που μίλησε πρόσφατα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Μεταξύ των λόγων για αυτό που ήδη αποκαλείται «κρίση ανταγωνιστικότητας» είναι η υπέρβαση των κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ μικρή εξουσία για την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ κατακερματισμένες, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πολύ μικρές και οι εταιρείες πολύ μικρές για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως. Η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, οι φθηνές εξαγωγές από την Κίνα και η απόλυτη εξάρτηση από τη στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένα. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη βιομηχανιών όπως ημιαγωγών, εναλλακτικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, υπονομεύουν επίσης το παγκόσμιο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου.

Η Ευρώπη έχει ήδη κάνει κάποια βήματα για να καλύψει τη διαφορά. Ωστόσο, οι προσπάθειες των Βρυξελλών ωχριούν σε σύγκριση με τους πόρους που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αναφέρει το άρθρο.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments