Αρχική Αθλητικά νέα ΑΠΟΨΗ: Πρέπει και οι διαιτητές να βρουν τα πατήματα τους…

ΑΠΟΨΗ: Πρέπει και οι διαιτητές να βρουν τα πατήματα τους…

0
Dodekanisos

Γράφει ο Δημήτρης Δραγάτης

Οι πρώτες εικόνες του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Δωδεκανήσου μας έχουν δείξει αυτό που περιμέναμε από την περίοδο των προετοιμασιών των ομάδων και ενίοτε βέβαια το έχουμε γράψει. Ότι δηλαδή η χρόνια θα είναι πολύ δύσκολη και οι ισορροπίες μεταξύ των ομάδων πολύ λεπτές, άρα και η διαιτησία πρέπει να έχει τα μάτια της …1004!

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που έχουν βγει από τις πρώτες δυο αγωνιστικές στις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει λάθη, μικρά και μεγάλα. Κατά την άποψη μου οι διαιτητές μας δεν έχουν βρει ακόμα …τα πατήματα τους και χρειάζονται και αυτοί τον χρόνο τους, αν και θα έπρεπε να είναι πολύ προετοιμασμένοι εδώ και πολύ καιρό. Ίσως η δική τους περίοδο προετοιμασίας να ήταν κάπως …πιο χαλαρή ή να σκέφτονταν πως δεν θα υπάρχουν και πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια και δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Όπως και να έχει, καλούνται να μπουν άμεσα στο κλίμα, διότι όσο περνάνε οι αγωνιστικές, τόσο και πιο έντονες θα γίνονται οι «φωνές» από την πλευρά των παραγόντων. Αυτή τη στιγμή εκφράζονται ήπια και με κόσμιο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σοβαρά παρατράγουδα αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε και τέτοια αργότερα. Ασφαλώς και είναι κάτι που απευχόμαστε, όμως πρέπει και η διαιτησία από τη δική της πλευρά να μην δώσει κανένα δικαίωμα και τουλάχιστον να δείχνει ότι είναι ακριβοδίκαιη. Οι διαιτητές πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να δείξουν ότι κατέχουν απόλυτα τον κανονισμό και τις αρκετές τροποποιήσεις που έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι. Είναι αλλαγές που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν τις έχουν εμπεδώσει πλήρως ούτε καν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται, πόσο μάλλον οι παράγοντες και οι φίλαθλοι.

Οι διαιτητές οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους και το Τοπικό Όργανο Διαιτησίας να αξιολογήσει με την πρέπουσα προσοχή και σοβαρότητα όλους τους αγώνες. Οι αγωνιστικές διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν είναι μεγάλες και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολύ αμφίρροπα παιχνίδια τα οποία θα κρίνονται σε αρκετές των περιπτώσεων ακόμα και στη …μια φάση. Ένας καλός διαιτητής πρέπει να μπορεί να διεκπεραιώνει ένα παιχνίδι αφήνοντας το αίσθημα ότι δεν έχει αδικήσει κανέναν και ότι όποια λάθη έκανε ήταν ανθρώπινα. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας από αυτούς που κατά καιρούς ασκούν κριτική και τα …χώνουν άσχημα σε αυτούς που σφυρίζουν. Οι διαιτητές όμως πρέπει να δείξουν ότι το …κατέχουν. Η εικόνα τους πρέπει να εμπνέει σιγουριά και να μη επιδέχεται αμφισβήτηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Αν το καταφέρουν αυτό σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καλυτέρευση του ποδοσφαίρου μας…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ροδιακή” την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments