Αρχική Εκτός συνόρων ΑΠΟΕΛ: Από τους «8» του Champions League, εκτός Ευρώπης μετά από 20...

ΑΠΟΕΛ: Από τους «8» του Champions League, εκτός Ευρώπης μετά από 20 χρόνια

0
Dodekanisos

Είθισται κατά καιρούς σύλλογοι με μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό, να φτάνουν από το ζενίθ στο ναδίρ. Αυτό συμβαίνει λόγω οικονομικών προβλημάτων, διοικητικής αστάθειας, κυβερνητικών αποφάσεων και πάει λέγοντας. Τα παραδείγματα πολλά. Τελευταίο «θύμα» όσον αφορά το καθεστώς «κακοδιαχείρισης» είναι ο ιστορικός ΑΠΟΕΛ.

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ιδρύθηκε πριν από 94 χρόνια, συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου του 1926. Αποτελεί την πιο λαοφιλής ομάδας της Κύπρου και έχει κατακτήσει 28 πρωταθλήματα, 21 κύπελλα και 13 σούπερ καπ.

Εκτός συνόρων, έχει δημιουργήσει ένα πάρα πολύ δυνατό όνομα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως, μετά τον αποκλεισμό του από την Ανόρθωση (1-3) στο κύπελλο Κύπρου, ο ΑΠΟΕΛ θα αρκεστεί στις εντός συνόρων υποχρεώσεις του για την σεζόν 2021-22.

Σε μία καταστροφική φετινή χρονιά ο ΑΠΟΕΛ έβγαλε μόνος του τα μάτια του, καθώς από μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια (έξι διαδοχικά πρωταθλήματα, 2013-2019), δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει στα play off της ανάδειξης του πρωταθλητή, αλλά μπήκε σε εκείνα του υποβιβασμού!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ο ΑΠΟΕΛ τα τέσσερα τελευταία έτη έχει προβεί σε «εγκληματικά» λάθη και παράλληλα σε κακό σχεδιασμό τόσο από πλευράς ποδοσφαιριστών όσο και από προπονητών. Από το 2018 και την απόλυση του Γιώργου Δώνη, έχει αλλάξει οκτώ προπονητές. Το 2018 στη θέση του Έλληνα τεχνικού, ήρθε ο Πορτογάλος Μπρούνο Μπαλταζάρ, ακολούθησε ο Ιταλός Πάολο Τραμετζάνι, μετά ο Γερμανός Τόμας Ντολ και τέλος τον χορό έσυρε με την ιδιότητα του υπηρεσιακού ο Κύπριος Λούκας Χατζηλούκας. Το 2019 είχε προπονητή τον Νορβηγό Κόρε Ινγκεμπρίγκτσεν, ακολούθησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ιρλανδός Μικ ΜακΚάρθι, για να καθίσει ελάχιστα και να απολυθεί μέχρι να αναλάβει ο Σάββας Πουρσαϊτίδης. Μέσα σε όλα αυτά υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν με ισάξιους. Δεν υπήρχε «βάση» παικτών.

Την σεζόν 2011-12 ήταν που τον έμαθε όλη η Ευρώπη. Ο ΑΠΟΕΛ άρχισε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League. Απέκλεισε Σκεντερμπέου, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Βίσλα Κρακοβίας, για να εισέλθει στους ομίλους του Champions League. Εκεί απέναντι σε Ζενίτ, Σαχτάρ και Πόρτο, έγραψε με «χρυσά» γράμματα ιστορία, καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση με εννιά βαθμούς και απολογισμό δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα. Στους 16 απέκλεισε στα πέναλτι την Λυών (4-3), για να αποκλειστεί στους 8 από την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης. Την σεζόν 2016-17 ο αποκλεισμός στα play off του Champions League από την Κοπεγχάγη, τον έστειλε απευθείας στους ομίλους του Europa. Εκεί κόντρα σε Ολυμπιακό, Αστάνα και Γιανγκ Μπόις, τερμάτισε πρώτος με 12 βαθμούς και απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Στη συνέχεια, στην φάση των 32, άφησε εκτός συνέχειας την Αθλέτικ Μπιλμπάο και στους 16 αποκλείστηκε από την Άντερλεχτ. Είναι η μόνη ομάδα της Κύπρου, που έχει φτάσει τόσο στα προημιτελικά του Champions League όσο και στους 16 του Europa League και γενικά είναι η μόνη ομάδα της Κύπρου με συμμετοχή σε ομίλους και σε νοκ άουτ φάσεις τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League.

Αν μη τι άλλο ο ΑΠΟΕΛ φρόντισε από μόνος του να ανεβάσει τον πήχη ψηλά με τις εμφανίσεις του, αλλά αποτελεί και ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση που βιώνει τώρα. Σίγουρα πρέπει να αλλάξουν πολλά, ώστε να μπορέσει η ομάδα της Κύπρου να ξαναζήσει τέτοιες στιγμές μοναδικές.

Πηγές φωτογραφιών: Super Sport FM & Goal.com

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments