Αρχική Αθλητικά νέα Από την κόλαση στον παράδεισο ο Κεπά

Από την κόλαση στον παράδεισο ο Κεπά

2
Chelsea's Spanish goalkeeper Kepa Arrizabalaga dives to save the penalty of Villarreal's Spanish defender Raul Albiol (L) to win the penalty shoot out and win the presentation ceremony after Chelsea won the UEFA Super Cup football match between Chelsea and Villarreal at Windsor Park in Belfast on August 11, 2021. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Dodekanisos

Ο πρώτος επίσημος ευρωπαϊκός τελικός είναι γεγονός. Η Τσέλσι βρέθηκε αντιμέτωπη της Βιγιαρεάλ στο πλαίσιο του ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας σε έναν αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Πρώτο ξεμούδιασμα και για τις 2 ομάδες με τους Λονδρέζους να προηγούνται με τον Χακίμ Ζίγιες στο 27ο λεπτό. Στο δεύτερο μέρος, τα Κίτρινα Υποβρύχια, όντας πιο ανεβασμένα, έφτασαν στην ισοφάριση με τον Ζεράρντ Μορένο. Η παράταση έληξε χωρίς νικητή, πράγμα που έστειλε τις ομάδες στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Κεπά, ο οποίος αντικατέστησε τον εκπληκτικό κατά τα άλλα Εντουάρντ Μεντί, αποκρούοντας δυο πέναλτι (Μαντί, Αλμπιόλ) και οδηγώντας τους Μπλε στην δόξα (6-5 στα πέναλτι). Η επιλογή του Τούχελ να τον χρησιμοποιήσει στην ρουλέτα απέδωσε κι ο Ισπανός κίπερ έλαβε ένα τεράστιο κύμα συγχαρητηρίων για την απόδοσή του μετά από καιρό. Τι συνέβη, όμως, με την ακριβότερη μεταγραφή πορτιέρο στην ιστορία του αθλήματος; Πως έφτασε από σούπερ σταρ να μετατρέπεται σε  αποδιοπομπαίο τράγο και ξανά σε ήρωα;

Ας δούμε την ιστορία του βήμα βήμα, από την στιγμή που απέκρουσε το πρώτο του σουτ, έως την απόλυτη καταξίωση στην Ευρώπη!

Προφίλ

Ο Κεπά Αριθαμπαλάγκα (3/10/94) ξεκίνησε την καριέρα του με την μικρή ομάδα της Ονδαρόα, στην ηλικία των 6 ετών. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, ο νεαρός ασχολήθηκε έντονα με το κυνήγι πουλιών και την εκμάθηση τραγουδιών σε αυτά. Μάλιστα, το 2008 και το 2010 κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς κατακτώντας το προσωνύμιο «Μπερντ Μάστερ». 3 χρόνια αργότερα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο διέκρινε το ταλέντο του και τον προσέγγισε από την ενδοχώρα στην «Χώρα των Βάσκων». Μέχρι τα 14, ο Ισπανός αγωνιζόταν κυρίως στην μεσαία γραμμή, με καλή τοποθέτηση στο γήπεδο και έφεση στο σκοράρισμα. Σύντομα, όμως, η εστία ήταν αυτή που του κέρδισε την καρδιά, αποτραβώντας τον από το κέντρο του γηπέδου.

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Μετά από δυο αλλεπάλληλους και συνάμα επιτυχημένους δανεισμούς, αρχικά στην Πονφεραντίνα κι έπειτα στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ, ο Κεπά καθιερώθηκε κάτω από τα δοκάρια των Βάσκων. Σε 54 παιχνίδια και με πάνω από 4.800 λεπτά συμμετοχής, τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων στράφηκαν προς αυτόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτή που έκανε πρώτη το βήμα να τον αποκτήσει, το Ιανουάριο του 18, πριν, δηλαδή, την άφιξη του Κουρτουά. Η μεταγραφή ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί, αλλά ο Ζιντάν είχε άλλα σχέδια. Απέρριψε το ενδεχόμενο να τον κάνει δικό του, καθώς εκείνη την περίοδο ένας τραυματισμός στο πόδι βασάνιζε τον Κεπά. Ο Γάλλος προπονητής της Βασίλισσας, όπως αποκάλυψε, δεν είχε πρόθεση να έρθει χωρίς την απαραίτητη εγχείρηση στην ο οποία ο Κέπα αρνιόταν να υποβληθεί.  Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το κόστος μεταγραφής του 24χρονου τότε τερματοφύλακα ήταν (μόλις) 18 εκατομμύρια.

Τα πράγματα άλλαξαν φυσικά μετά τις καταπληκτικές εμφανίσεις του ίδιου, όταν επέστρεψε στο γήπεδο. Η διοίκηση θέλησε να αποφύγει τυχόν «κλοπές» από μεγάλους συλλόγους, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο, με την ρήτρα μεταγραφής του να εκτοξεύεται στις 71,6 εκατομμύρια λίρες.

Τσέλσι

Και πάλι, όμως, η ρήτρα δεν κατάφερε να αποτελέσει φόβητρο για τους μνηστήρες. Με την φυγή του Κουρτουά στην Μαδρίτη μια θέση άνοιξε στην απλόχερη Τσέλσι. Ο Μαουρίτσιο Σάρι τον ήθελε διακαώς αμφισβητώντας όλους τους χρηματικούς παράγοντες. Έτσι μέρες μετά την μεταγραφή του Άλισον στην Λίβερπουλ, θα υπάρξει νέος διάδοχος για τον τίτλο της ακριβότερης μεταγραφής τερματοφύλακα στον κόσμο. Οι συζητήσεις έντονες, οι σχολιασμοί άπειροι με το βάρος των κριτικών να πέφτει στα.. χέρια του Κεπά.

Μετά από μια μέτρια και μια κακή σεζόν, οι Άγγλοι φωνάζουν “enough is enough”. Ο Κεπά αδυνατεί να προστατεύσει και να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, δέχεται εύκολα γκολ και κάνει τραγικά λάθη. Μέσα σε όλα αυτά, η αντίδραση του στον τελικό του Κάραμπαο Καπ δεν έχει ακόμα ξεχαστεί και παραμένει meme ακόμα κι έναν χρόνο μετά.

Προπονητής στην θέση του προπονητή

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι αγωνίζονται για ακόμα ένα τρόπαιο στην Αγγλία. Ο χρόνος τελειώνει και σταδιακά οι δυο ομάδες πηγαίνουν προς τα πέναλτι. Ο Σάρι θεωρώντας πως ο τερματοφύλακας του δεν μπορεί να συνεχίσει, ύστερα από ελαφρύ τραυματισμό, σηκώνει τον αναπληρωματικό Καμπαγιέρο, ο οποίος μάλιστα είναι σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις από την λευκή βούλα. Ο Ισπανός πορτιέρο αρνείται να βγει εκτός κουνώντας επανειλημμένα το δάχτυλο του προς τον προπονητή του. Ο κακός χαμός που θα επικρατήσει θα του στοιχήσουν την θέση του για μερικούς αγώνες.

Αυτήν την φορά, όμως, οι φίλαθλοι ζητούν άμεση αλλαγή. Θέλουν νέο τερματοφύλακα και τον θέλουν τώρα. Με εισήγηση του ίδιου του Τσεχ, ο Εντουάρντ Μεντί θα μεταβεί από την Ρεν στο Λονδίνο και θα κάνει μαγική σεζόν, μην δίνοντας περιθώρια στον Κεπά. Βαλένθια και Σεβίλλη δηλώνουν ενδιαφέρον  για τον δανεισμό του. Εν τέλει θα μείνει, χωρίς πολλά παιχνίδια παρόλα αυτά. 7 αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ και μόλις έναν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η αλήθεια είναι, ότι μέχρι εχθές το όνομά του είχε ξεχαστεί. Όμως, η επιμονή του Τούχελ να τον βάλει στα πέναλτι αποδείχθηκε κρίσιμη και σημαντική για αυτόν, δίνοντας του ξανά πνοή ζωής και επαναφέροντας τον στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Μένει να δούμε την κατάληξη αυτής της ενέργειας για το μέλλον του ακριβότερου τερματοφύλακα που υπάρχει έως τώρα! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] την ομάδα της Σανγκάη Πορτ η οποία το 2017 κατέβαλε στην Τσέλσι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ […]

trackback

[…] όμως μια δαπανηρή μεταγραφή στην αγαπημένη του Τσέλσι. Τα 115 εκατομμύρια των Λονδρέζων τον έκαναν τον πιο […]