Αρχική Uncategorized Ανίχνευση για Τσουνάμι!

Ανίχνευση για Τσουνάμι!

0
Dodekanisos

Ειδικά μηχανήματα τα οποία μπορούν να ανιχνεύουν τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κάρπαθο. Τα συγκεκριμένα, σύγχρονα μηχανήματα πρόκειται να τα διαθέσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Καρπάθου, τα συγκεκριμένα μηχανήματα θεωρούνται πολύ χρήσιμα. Το νησί μπορεί να επηρεασθεί από παλιρροϊκά κύματα και από υποβρύχιες κατολισθήσεις, που υπάρχει περίπτωση να σαρώσουν την ακτογραμμή του νησιού και να προκαλέσουν υλικές ζημιές.
Με επιστολή του στον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δωρεά αυτή. «Επειδή το νησί βρίσκεται σε περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας λόγω σύγκρουσης τεκτονικών πλακών στον ευρύτερο υποθαλάσσιο χώρο του Καρπάθιου Πελάγους, σας ενημερώνουμε ότι συμφωνούμε για την εγκατάσταση των ειδικών μηχανημάτων προειδοποίησης για τσουνάμι στην Κάρπαθο και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργασία σας», αναγράφεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με έρευνες ειδικών επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν πριν από κάποια χρόνια, η Δωδεκάνησος και ιδιαίτερα η Κάρπαθος βρίσκονται στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για μεγάλο σεισμό και πιθανότατα τσουνάμι. Βέβαια, οι έρευνες αυτές ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Παρόλα αυτά, τα μηχανήματα που διαθέτει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments