Αρχική Επικαιρότητα Αναποτελεσματικά τα lockdown λένε τα CDC της Αφρικής

Αναποτελεσματικά τα lockdown λένε τα CDC της Αφρικής

0
FILE PHOTO: John Nkengasong, Africa's Director of the Centers for Disease Control (CDC), speaks during an interview with Reuters at the African Union (AU) Headquarters in Addis Ababa, Ethiopia March 11, 2020. REUTERS/Tiksa Negeri
Dodekanisos

Ο κορυφαίος αξιωματούχος δημόσιας υγείας της Αφρικής δήλωσε την Πέμπτη ότι τα αυστηρά lockdown δεν είναι πλέον ο καλύτερος τρόπος περιορισμού του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή επαίνεσε τη Νότια Αφρική για την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στην αντιμετώπιση του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων που προκάλεσε η μετάλλαξη «Όμικρον».

«Μας έχει ενθαρρύνει πολύ αυτό που είδαμε στη διάρκεια αυτής της περιόδου στη Νότια Αφρική, όπου εξετάζουν τα στοιχεία όσον αφορά την σοβαρότητα των λοιμώξεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο John Nkengasong. Πρόκειται για τον διευθυντή των Κέντρων της Αφρικής για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC).

Για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «η περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνταν αυστηρά lockdown ως εργαλείο για την καταπολέμηση του Covid-19 έχει τελειώσει. Αυτό που πρέπει όντως να κοιτάμε τώρα είναι πώς θα χρησιμοποιούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και μέτρα αποστασιοποίησης προσεκτικότερα και με ισορροπημένο τρόπο καθώς θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με το cnn.com, η Νότια Αφρική αντιμετώπισε αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού από τα τέλη του Νοεμβρίου. Τότε ήταν που εμφανίστηκε η μετάλλαξη «Όμικρον». Ενώ μέσα Δεκεμβρίου και σε χρόνο ρεκόρ ο αριθμό των νέων κρουσμάτων κορυφώθηκε.  Ωστόσο τα νέα κρούσματα έχουν έκτοτε μειωθεί. Η κυβέρνηση δεν προσέφυγε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως είχε κάνει στη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της επιδημίας, λόγω των πρώτων ενδείξεων που είχε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων της «Όμικρον» ήταν ήπια. Πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε ακόμη και σε χαλάρωση των μέτρων.

Ανησυχία για μετατροπή του κορονοϊού σε ενδημικό στην Αφρική

Παρόλα αυτά, η ανησυχία του Nkengasong έγκειται στο γεγονός ότι λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε ενδημικός στην ήπειρο. «Αν (…) ως το τέλος αυτού του έτους δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών σε πάνω από 70% ή 80%, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί (…) να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο στο οποίο ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός», προειδοποιεί. 

Επιπροσθέτως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Συντάσσονται δηλαδή υπέρ της ανησυχίας ότι θα γίνει πιθανώς ενδημικός. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι πάντα «παρών» στον πληθυσμό σε κάποιον βαθμό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα πάντα με το cnn που επικαλείται τα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Africa CDC, ποσοστό χαμηλότερο από το 10% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως. Την ίδια στιγμή πολλές χώρες αγωνίζονται στην αρχή να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επαρκείς αριθμούς δόσεων εμβολίων και στη συνέχεια αγωνίζονται για να καταφέρουν να τις χορηγήσουν.

Στην Αφρική έχει σημειωθεί αύξηση κατά μέσον όρο 36% στα νέα κρούσματα τις τελευταίες 4 εβδομάδες και αύξηση κατά μέσον όρο 8% στους νέους θανάτους από κορονοϊό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments