Αρχική Videos Άμεση η απάντηση του Putin στο πλαφόν που βάζει η Δύση στο...

Άμεση η απάντηση του Putin στο πλαφόν που βάζει η Δύση στο Ρωσικό πετρέλαιο

0

Τη δική του απάντηση στην απόφαση της Δύσης προκειμένου να μπει πλαφόν στην αγορά ρωσικού πετρελαίου έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, υπέγραψε διάταγμα το οποίο απαγορεύει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του σε χώρες που έχουν συμφωνήσει με το συγκεκριμένο πλαφόν καθώς και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Το διάταγμα αναφέρει ότι η απαγόρευση της προμήθειας πετρελαιοειδών που υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του διατάγματος – από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως την 1η Ιουλίου 2023.

Παράλληλα, στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι εξαιρέσεις είναι δυνατές με απόφαση του Προέδρου. Το διάταγμα αναφέρει ότι η εντολή εισάγεται «για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» ως απάντηση στις «μη φιλικές και παράνομες» ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που υποστηρίζουν το ανώτατο όριο τιμών. Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της εφαρμογής του διατάγματος. Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος, οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου εκτινάχθηκαν.

Το ανώτατο όριο τιμών για τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία που εισήγαγαν οι δυτικές χώρες έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Η τιμή είναι 60 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι. Το ανώτατο όριο τιμής έχει εγκριθεί από τις χώρες της G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) καθώς και από την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments