Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση στα προνόμια των εμβολιασμένων;

Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση στα προνόμια των εμβολιασμένων;

1
Dodekanisos

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει μια έντονη φιλολογία τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στα social media σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξουν προνόμια για εμβολιασμένους ή όχι. Η συζήτηση τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο πολιτικών και κομμάτων έχει ανάψει. Και τα δυο “στρατόπεδα” φανατίζουν καθημερινά τους “οπαδούς” τους με πολλές φορές ακραίο τρόπο. Μετά από περίπου 2 μήνες λοιπόν φιλολογίας, με μια μερίδα της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει φανατικά υπέρ των προνομίων, έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει ένα φρένο στη συζήτηση και να την μεταφέρει στο μέλλον.

Eνθάρρυνση των εμβολιασμών αντί για προνόμια εμβολιασμένων

Ο τίτλος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση δεν περιέχει την λέξη προνόμια. Μάλιστα η λέξη προνόμια δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης. Αυτό δίνει το στίγμα της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει επιλεχθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και σχεδόν όλοι οι λοιποί συμμετέχοντες φρόντισαν να κρατήσουν κοινή στάση στην παρουσίαση της “κάρτας ελευθερίας”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο έκανε προσωπικά την παρουσίαση του μέτρου, αλλά φάνηκε να συντονίζει και την συζήτηση βάσει επικοινωνιακού σχεδίου.

Αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει ζυγίσει τις πιθανές αντιδράσεις από τους ήδη πιεσμένους πολίτες και επιλέγει μια πιο μετριοπαθή στάση σε ότι αφορά τα προνόμια για εμβολιασμένους. Μάλιστα, παίρνοντας παράδειγμα από τον Boris Johnson, επιχειρεί να μεταφέρει την συζήτηση στο μέλλον καθώς θεωρεί ότι με σχεδόν 60% του πληθυσμού ανεμβολίαστους, οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες αφού οι περισσότεροι πολίτες δεν θα μπορούν να μετέχουν σε δραστηριότητες. Οπότε στοχεύει στους νέους που είναι και η λιγότερο εμβολιασμένη ομάδα, προσφέροντας τους χρήματα για να ξοδέψουν ξεδίνοντας μέρος της αγανάκτησης τους.

Θα ακούσουν στο κάλεσμα της κυβέρνησης οι νέοι;

Πολιτικά δεν είναι κακή κίνηση και καταλαβαίνω την λογική του μέτρου, όμως σίγουρα εγείρονται ερωτήματα μιας και φαίνεται σαν ενός είδους “δωροδοκία” που μπορεί και να προσβάλλει το “ανυπότακτο πνεύμα” των νέων. Ας μην ξεχνάμε πως οι νέοι βίωσαν πολύ δύσκολές καταστάσεις και έχουν εκφράσει έμπρακτα τις αντιδράσεις τους. Κάτι αναμενόμενο και κατανοητό, όταν όλοι ξέρουμε πως είναι στην νεανική φύση να προβληματίζεται και να αντιδρά. Σε αυτό οφείλεται και η τοποθέτηση Πρωθυπουργού που αναγνώρισε πολλές φορές ότι οι νέοι πέρασαν δύσκολα το προηγούμενο διάστημα και δικαίως είναι αγανακτισμένοι. Έτσι για να αποφύγει να κατηγορηθεί για δωροδοκία δίνει την κάρτα ως “οφειλή προς τους νέους”, με στόχο να τους βοηθήσει να “ξεσκάσουν” και να ευαισθητοποιήσει και άλλους νέους που θα θέλουν να ταξιδέψουν με τους φίλους τους.

Η Αρχή λένε, είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι το όλο πρόγραμμα της ενθάρρυνσής των εμβολιασμών θα στηριχτεί στο πόση αποδοχή θα έχει στους νέους και η κυβέρνηση θέλει να το κερδίσει αυτό το στοίχημα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν θα ακούσουν το κάλεσμα της κυβέρνησης οι νέοι στο άμεσο μέλλον.

Δυσαρέσκεια από μέρος της ΝΔ που προωθούσε τα προνόμια

Η μονή αναφορά στα προνόμια, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, έγινε από τον Υπουργό Τουρισμού και αυτή μίση καθώς μίλησε για “προνομιακές διευκολύνσεις”. Αυτό φάνηκε και ως μια μικρή αντίδραση από την μερίδα της Νέας Δημοκρατίας που το τελευταίο διάστημα είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ των προνομίων για εμβολιασμένους. Άλλωστε ο Χάρης Θεοχάρης πρέπει να τα έχει καλά και με τους μεγάλους επιχειρηματίες του Τουρισμού, που πολλοί είναι και μέλη του κόμματος και έχουν ζητήσει επανειλημμένα προνόμια για εμβολιασμένους ή και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους.

Την δυσαρέσκεια ίσως επιχειρήσει να ανατρέψει κάπως ο Πρωθυπουργός με την ανακοίνωση των επόμενων μέτρων που όπως είπε θα γίνει το επόμενο διάστημα, αν και το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει και στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Οφέλη στην οικονομία

Πέρα από την ενθάρρυνση των εμβολιασμών η Κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει και δύο τομείς της οικονομίας. Ο πρώτος είναι ο Τουρισμός και ο δεύτερος είναι ο πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμός όσο και στον Πολιτισμός έχουν βιώσει τεράστια απώλεια εσόδων λόγω των lockdown. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τονώσει την εισροή εσόδων και στους δύο τομείς της οικονομίας, μέσω του εσωτερικού τουρισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναμένεται να προσελκύσουν αρκετό κόσμο που θέλει να διασκεδάσει λίγο αυτό το καλοκαίρι. 

Όπως και να έχει το θέμα αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα και θα έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε. Δείτε παρακάτω video από την παρουσίαση και διαβάστε τα άρθρα σχετικά με το θέμα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Δωροκάρτα 150€ σε νέους που εμβολιάζονται δίνει η κυβέρνηση Παρουσίαση του προωθητικού βίντεο για την κάρτας ελευθερίας Ικανοποίηση για την κάρτα ελευθερίας εκφράζουν οι υπουργοί Τουρισμού και Πολιτισμού Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση στα προνόμια των εμβολ… […]