Αρχική Videos Ακλόνητος στη θέση του ο Σι Τζίνπινγκ

Ακλόνητος στη θέση του ο Σι Τζίνπινγκ

0

Παραμένει στη θέση του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο Σι Τζίνπινγκ και είναι έτοιμος για την Τρίτη πενταετή θητεία του. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε και στην οποία συμμετείχαν 2952 βουλευτές. Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που εξελέγη για τρίτη θητεία. Σημειώνεται ότι παραμένει και στη θέση του επικεφαλής του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε πρόεδρος της Κίνας τον Μάρτιο του 2013 και επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία τον Μάρτιο του 2018. Η θέση του προέδρου της ΛΔΚ καθιερώθηκε με την υιοθέτηση του συντάγματος της χώρας το 1954, ο πρώτος που κατείχε αυτή τη θέση ήταν ο Μάο Τσε Τουνγκ . Η θέση καταργήθηκε το 1975 και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε επτά χρόνια αργότερα. Προηγουμένως, το σύνταγμα περιόριζε τη θητεία ενός ατόμου ως προέδρου της ΛΔΚ σε δύο πενταετίες, αλλά μετά τις τροποποιήσεις του συντάγματος τον Μάρτιο του 2018, αυτοί οι περιορισμοί άρθηκαν.

Ο Σι Τζινπίνγκ γίνεται φέτος 70 ετών και δεν υπάρχει ακριβής πρόβλεψη για το πόσο καιρό σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία. Ορισμένοι αναλυτές πάντως τείνουν να πιστεύουν ότι ο σημερινός ηγέτης επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση του τουλάχιστον μέχρι το 2035.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments