Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα AIRBNB: Κοινή δράση για αγροτικές περιοχές με την ΕΕ

AIRBNB: Κοινή δράση για αγροτικές περιοχές με την ΕΕ

0
https://www.airbnb.gr/rooms/11270423

Book Now: Click Here Ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι με ιστορικά χαρακτηριστικά, στην καρδιά του χωριού Μονόλιθος, με θέα στη θάλασσα και τα γύρω βουνά. Οι επισκέπτες του σπιτιού είναι επίσης ευπρόσδεκτοι στην ταβέρνα του Ελληνικού Οίκου και στο κελάρι κρασιών για μια δωρεάν δοκιμή κρασιού.

Dodekanisos

Νέα ταξιδιωτική μόδα οι εμπειρίες σε αγροτικές περιοχές

Μια από τις κυρίαρχες τάσεις φέτος στην Ευρώπη είναι τα ταξίδια σε αγροτικές, απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Airbnb, αυτή η “μόδα” στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών φαίνεται να έχει αρκετή δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ οικοδεσποτών της πλατφόρμας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, συζητήθηκαν αρκετοί τρόποι για τη στήριξη αυτής της τάσης. 

 

Στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικές περιοχές

Από πλευράς Airbnb, συμμετείχαν 4 οικοδεσπότες από αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, με συντονιστή την επικεφαλής φιλοξενίας της πλατφόρμας Catherine Powell. Από πλευράς ΕΕ, συμμετείχαν αρκετά μέλη υπεύθυνα για τη χάραξης πολιτικής από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Με στόχο την ανάπτυξή των τοπικών κοινοτήτων μέσω της παροχής αυθεντικών εμπειριών στους ταξιδιώτες οι συμμετέχοντες έβαλαν στο τραπέζι πολλά από τα σημαντικά ζητήματα της βραχυμίσθωσης σε αγροτικές περιοχές. Στην εκδήλωση έγινε αρκετός λόγος για την ανάγκη σαφής και δίκαιης ρύθμισης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις αγροτικές περιοχές. 

Εναρμονισμένη προσέγγιση των κανονισμών

Η Airbnb ανακοίνωσε πρόσφατα την υποστήριξή της σε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Σχετικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Αναδεικνύει επίσης την ανάπτυξη του νέου εργαλείου City Portal. Με αυτό δίνει στις κυβερνήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες για τις μισθώσεις σε αστικούς προορισμούς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Airbnb

  • Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2021 τα ταξίδια σε αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια.
  • Το 2015, αυτή η κατηγορία ταξιδιών σε καταλύματά της αντιπροσώπευε το 10% του συνόλου των διανυκτερεύσεων.
  • Τον Μάιο του 2021, ο όγκος της διασυνοριακής αναζήτησης στην Ευρώπη για λιγότερο κατοικημένους προορισμούς υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
  • Στο πρώτο 5άμηνο του 2021 η αύξηση της ζήτησης για καταλύματα της πλατφόρμας σε αγροτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 45% στη Γαλλία και κατά 48% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Eurostat

Στις 29 Ιουνίου η Eurostat δημοσίευσε την πρώτη έκθεση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη για το 2019 και το 2018. Έτσι υπάρχει πλέον μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που σκοπεύει να ενημερώνει τακτικά η Eurostat στο μέλλον. Το εύρος της καταγραφής των στατιστικών θα περιλαμβάνει δεδομένα σε εθνικό, περιφερειακό και αστικό επίπεδο σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor.

Στόχοι του νέου προγράμματος της Eurostat

  1. θα συμβάλουν σε πληρέστερα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική διαμονή στην Ευρώπη,
  2. θα επιτρέψουν στις δημόσιες αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας (ιδίως υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλύματος) και
  3. θα στηρίξουν πολιτικές που θα βασίζονται σε στοιχεία.

Μοντέλο για την παροχή αξιόπιστων στατιστικών

Ο Επίτροπος Gentiloni δήλωσε σχετικά:

«Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Eurostat και των τεσσάρων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ένα μοντέλο για την παροχή πιο ολοκληρωμένων και αξιόπιστων στατιστικών μέσω της πρόσβασης σε ιδιωτικά δεδομένα».

«Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές. Μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη χάραξη πολιτικής, προστατεύοντας παράλληλα τις προσωπικές πληροφορίες», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Breton, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, πρόσθεσε ότι «το μέλλον του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τη συλλογική μας ικανότητα να μεταβούμε σε ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον».

«Μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας προορισμός κορυφαίας ποιότητας, γνωστός παγκοσμίως για τη βιώσιμη προσφορά του και να προσελκύει υπεύθυνους και περιβαλλοντικά συνειδητούς ταξιδιώτες. Τα περιεκτικά στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καταλύματος που δημοσιεύονται σήμερα θα υποστηρίξουν τις δημόσιες αρχές στην ανάπτυξη πολιτικών βάσει πραγματικών δεδομένων», είπε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments