Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Αιολικά πάρκα: Οι νέες μορφές ενέργειας ή ο …νέος εφιάλτης;

Αιολικά πάρκα: Οι νέες μορφές ενέργειας ή ο …νέος εφιάλτης;

0
Image by Pexels from Pixabay
Dodekanisos

Αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες! Είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κατακάψει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από την πύρινη λαίλαπα ίσως κρύβονται συμφέροντα άλλου είδους. Και δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι ζητούν από την κυβέρνηση να χαρακτηρίσουν άμεσα όλες τις καμένες εκτάσεις ως αναδασωτέες.


Τι σημαίνει όμως Αιολικά πάρκα; Τι ακριβώς κάνουν; Διαβάστε τον ορισμό τους όπως αναγράφετε στο Wikipedia:
«Αιολικό πάρκο ή Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ονομάζεται η χερσαία ή θαλάσσια έκταση στην οποία έχει τοποθετηθεί ένας αριθμός ανεμογεννητριών με σκοπό τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική.
Συγκεκριμένα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες αποτελούνται από τις ανεμογεννήτριες, τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, τους μετεωρολογικούς ιστούς, τους σταθμούς μετασχηματισμού και βοηθητικές υποδομές συμπεριλαμβανομένων των δρόμων».

Αντιδράσεις για την …βάναυση αλλοίωση του τοπίου

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αιολική ενέργεια σαφώς και είναι αναγκαία. Και ότι αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική μορφή ενέργειας. Αυτό όμως που πολλοί αμφισβητούν είναι «η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές». Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στο tvxs.gr o δασολόγος περιβαλλοντολόγος Πέτρος Κακούρος. Διαβάστε:
«Στις περισσότερες περιοχές όπου οι κάτοικοι αντιδρούν εκτός των λόγων που αφορούν την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη ζημιά των δασών, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Αντιδρούν και στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν. Το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους του και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας».

Δεκάδες οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι οργανώσεις και οι φορείς που και στη χώρα μας έχουν ξεσηκωθεί. Στρέφονται ξεκάθαρα κατά των αιολικών πάρκων. Και αμφισβητούν έντονα αν τελικά λειτουργούν προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος. Εξάλλου το σύνθημα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Δεν είναι τυχαίο το ότι κατά καιρούς, κάτοικοι και φορείς πολλών περιοχών της χώρας έχουν ξεσηκωθεί. Άγραφα, Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Ναύπακτο, Δράμα, Εύβοια, Τήνο, Νάξο, Ανδρο, Πάρο, Αμοργό, Ιεράπετρα Κρήτης είναι μερικές από τις πόλεις που έχουν πρωτοστατήσει κατά των Αιολικών πάρκων.

Green Planet: «Μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος»

«Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!». Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στην οργάνωση GREEN PLANET η οποία έχει εκπονήσει ολόκληρη έκθεση για το θέμα. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
– Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος».

Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα!

Αλλά αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο δεν χρειάζεται και πολύ ώρα για να καταλάβει ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μερικά link για να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα:

https://www.fokidanews.gr/78394/xesikonontai-kai-sto-drosochori-enantia-stis-vape/

https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/dimos_naypaktoy_ohi_anemogennitries_stin_kokkinia_kai_sta_kravaritika_voyna/

https://www.aixmi-news.gr/mesologi/mesologgi/item/107762-oreivatikos-syllogos-oxi-aioliko-parko-ston-arakyntho

https://www.arcadiaportal.gr/news/afisa-kata-ton-anemogennitrion-me-apaghonismeno-tsolia-stin-tripoli

Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου : Όχι αιολικό πάρκο στη Βαράσοβα

https://aos.gr/%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80/

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments