Αρχική Αθλητικά νέα Αγγλία-Γερμανία και στην μέση ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Αγγλία-Γερμανία και στην μέση ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

0
Πηγή φωτογραφίας: The Guardian
Dodekanisos

«Football’s coming home». Σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση οι Άγγλοι φίλαθλοι έχουν βαλθεί να μας κάνουν να πιστέψουμε πως όντως φέτος θα είναι η χρονιά τους. Έλα όμως που η μοίρα παίζει «πονηρά παιχνίδια». Απόψε η Αγγλία μπροστά στο πιστό κοινό της, μέσα στο «σπίτι» της, στο «Γουέμπλεϊ», θα αναμετρηθεί με την μισητή Γερμανία στο μεγάλο παιχνίδι. Όχι ένα οποιοδήποτε παιχνίδι. Εδώ μιλάμε για Αγγλία-Γερμανία. Άραγε θα επικρατήσει το Football’s coming home ή φράση… «και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί;»

Ένας «ποδοσφαιρικός» πόλεμος

Καταρχάς όποιος πει το κλασικό «έλα μωρέ, είναι απλώς ένα ματς», χωρίς αμφιβολία ψεύδεται. Ναι μεν δεν είναι, ένα ματς όπως το Βραζιλία-Αργεντινή, αλλά το Αγγλία-Γερμανία έχει την δική του ιστορία, η οποία «σφυρηλατήθηκε» με την πάροδο των χρόνων. 

Όπως ανέφερε και η ισπανική ιστοσελίδα «Mundo Deportivo» έτσι κι αλλιώς Αγγλία και Γερμανία δεν «μοιράστηκαν» ποτέ την ίδια «τάφρο». Εχθροί κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την πάροδο του χρόνου μετέφεραν αυτή την αντιπαλότητα στον αθλητικό τομέα. 

Οι δύο ομάδες άρχισαν τις ποδοσφαιρικές «μάχες» τους το 1930 και από τότε έχουν δώσει συνολικά 32 παιχνίδια (13 νίκες για Αγγλία, 15 για Γερμανία). Μοιρασμένες οι νίκες και οι ήττες, αλλά λίγες όμως ήταν τόσο οδυνηρές όσο αυτή που υπέστησαν οι Άγγλοι στο «Γουέμπλεϊ» στα ημιτελικά του Euro 1996. Στο «σπίτι» τους, μπροστά στους φιλάθλους τους. 

Στο «Γουέμπλεϊ» το 1996

24 Ιουνίου του 1996. Δύο ημέρες πριν τον ημιτελικό του EURO 1996 μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας η αγγλική εφημερίδα Daily Mirror κυκλοφόρησε ένα πρωτοσέλιδο που έμεινε στην ιστορία.

Με τους Πολ Γκασκόιν και Πιρς να φοράνε κράνη και τίτλο «ACHTUNG! SURRENDER. For You Fritz ze Euro 96 Championship is over». Δηλαδή «Προσοχή! Παραδοθείτε, για σένα Φριτζ το EURO του 96 τελείωσε». Πρόκειται για γλώσσα η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου (1940) όταν και άρχισε η διαμάχη των δύο χωρών.

Το «επίμαχο» πρωτοσέλιδο της Daily Mirror το 1996.

Ο συντάκτης του πρωτοσέλιδου Piers Morgan είχε αναγκαστεί (δικαίως) να απολογηθεί ζητώντας συγγνώμη για την παράνομη πρόκληση αντι-γερμανικής αίσθησης.

Ο «μοιραίος» Γκάρεθ Σάουγκεϊτ

Επισημαίνεται πως στο EURO του 1996 στο «Γουέμπλεϊ», ο… τότε ποδοσφαιριστής της Άστον Βίλα Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια) έχασε το τελευταίο πέναλτι μπροστά σε 75,862 θεατές και η Γερμανία είχε προκριθεί με 6-5 στον τελικό. Τον οποίο και κέρδισε 2-1 κόντρα στην Τσεχία ξανά στο «Γουέμπλεϊ».

«Σκέφτομαι αυτήν την στιγμή, μερικές δεκαετίες. Λόγω του χαρακτήρα μου, νόμιζα ότι ήταν ευθύνη μου να εκτελέσω πέναλτι. Αλλά χωρίς αυτοπεποίθηση, μάλλον θα ήταν πιο θαρραλέο να μην το κάνω», τόνισε.

Αυτή η αποτυχημένη εκτέλεση «στοιχειώνει» μέχρι σήμερα τον Σάουθγκεϊτ. Στην αυτοβιογραφία του, που δημοσιεύτηκε το 2003, εξηγεί ότι «χάλασε» το όνειρο ενός έθνους: 

«Λέω στον εαυτό μου ότι ο χρόνος έχει προχωρήσει, ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται πλέον. Και μετά είμαι στο λόμπι ενός ξενοδοχείου και ένα κορίτσι στρέφεται στον φίλο της και λέει: «Νομίζω ότι αυτός είναι ο τύπος που έχασε το πέναλτι». Σσσσ… λέει εκείνος, αλλά είναι πολύ αργά…» 

Οι εποχές άλλαξαν, αλλά οι μνήμες υπάρχουν

Τα χρόνια πέρασαν. Οι εποχές άλλαξαν. Αυτό που δεν άλλαξε αλλά ούτε και χάθηκε στον χρόνο είναι η αντιπαλότητα των δύο χωρών. Βέβαια υπάρχει ακόμα ένας λόγος. Πρόκειται για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις και φυσικά τις «φάπες» που έχουν δεχθεί οι Άγγλοι. 

Ο μοναδικός τίτλος της Αγγλίας 

Πρόκειται για το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία των «Τριών Λιονταριών». Συγκεκριμένα στο Μουντιάλ του 1966 στο «Γουέμπλεϊ», οι Άγγλοι είχαν επικρατήσει 4-2 στην παράταση της τότε Δυτικής Γερμανίας με αμφιλεγόμενο γκολ του Χαρστ που συζητιέται ακόμα! 

1970 Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού 

Πρόκειται για μία από τις «θρυλικές» συναντήσεις τους. Στα προημιτελικά λοιπόν η Δυτική Γερμανία θα επικρατήσει 3-2 της Αγγλίας με επική ανατροπή από 0-2! 

1990 η αρχή της «κατάρας» των πέναλτι

1990. Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ιταλίας. Στον ημιτελικό του «Ντέλε Άλπι» Αγγλία και Δυτική Γερμανία έπειτα από το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, πάνε στα πέναλτι και  εκεί τα «πάντσερ» κερδίζουν με 4-3. 

2001 το επικό 1-5 των Άγγλων

Η μόλις δεύτερη εντός έδρας ήττα της Γερμανίας σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Αγγλία κέρδισε 5-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου σε ένα αποτέλεσμα που ακόμη μνημονεύεται από τους Άγγλους όταν θέλουν να «πικάρουν» τους Γερμανούς.

2010 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής 

Το 2010 στη Νότια Αφρική είναι το ματς που αλλάζει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Αγγλία χάνει 4-1, αλλά στο 1-1 ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ. Τότε η FIFA ανακοίνωσε το goal line technology! 

Πίσω στο σήμερα

25 χρόνια μετά η μοίρα τα έφερε έτσι που Αγγλία και Γερμανία ξανά στο «Γουέμπλεϊ» θα κοντραριστούν για μία θέση στα προημιτελικά. Προπονητής της Αγγλίας; Ο «μοιραίος» Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments