Αρχική Uncategorized Αύξηση στην τουριστική κίνηση

Αύξηση στην τουριστική κίνηση

0
Dodekanisos

Σταθερή αξία παραμένει στην τουριστική χρηματιστηριακή αγορά η «μετοχή» της Ρόδου. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική χρονιά, όπου σχεδόν σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό παρουσίασαν μείωση, στη Ρόδο το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2010 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 7,92%, διαψεύδοντας τους τουριστικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2010 ήρθαν στη Ρόδο με πτήσεις τσάρτερς 1.426.967 τουρίστες έναντι 1.321.271 του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Η σεζόν ξεκίνησε «μουδιασμένα» αλλά μήνα με το μήνα, χάρη στην οργανωμένη προβολή που έγινε και στις στοχευμένες δράσεις, η τουριστική κίνηση παρουσίαζε αύξηση με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα θετικό. Ακόμα, και οι ίδιοι οι τουριστικοί παράγοντες δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ρόδος παραμένει πρώτος τουριστικός προορισμός και με σωστή προβολή μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα. Αναμφίβολα και υπήρξαν προσφορές και μειώσεις τιμών από πλευράς των ξενοδόχων, όμως ο προγραμματισμός και οι στοχευμένες δράσεις του ΠΡΟΤΟΥΡ απέδωσαν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η αύξηση στις αφίξεις τουριστών.
Οι Αγγλοι τουρίστες εξακολουθούν να παραμένουν πρώτοι με 266.734 αφίξεις έναντι 217.498 των Γερμανών που παραμένουν δεύτεροι. Η αύξηση που παρουσίασαν οι Αγγλοι τουρίστες φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο είναι 7,47% έναντι 1,67% των Γερμανών. Στην τρίτη θέση εξακολουθούν να παραμένουν οι Ιταλοί τουρίστες με 116.604 αφίξεις έναντι 104.867 πέρσι σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11,19%. Οι Σουηδοί τουρίστες παραμένουν στην τέταρτη θέση με 90.313 αφίξεις και ακολουθούν οι Ισραηλίτες με 77.806 και αύξηση 53,21%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρουσίασαν οι αφίξεις από Ρωσία και Γαλλία. Συγκεκριμένα, ήρθαν στη Ρόδο 73.812 Ρώσοι τουρίστες έναντι 41.636 που ήρθαν πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 77,28%. Οι αφίξεις από την Γαλλία σημείωσαν αύξηση 56,37%, καθώς φέτος ήρθαν 65.925 τουρίστες έναντι 42.160 πέρσι.
Παρά τη μείωση που παρουσίασαν οι αφίξεις από Ολλανδία, Φινλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Νορβηγία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία, η Ρόδος εξακολουθεί να παραμένει προσφιλής προορισμός για τους τουρίστες των χωρών αυτών. Εντυπωσιακή εμφανίζεται και η αύξηση στις αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία, καθώς το ποσοστό έφτασε το 447,47%, αφού από 1.245 τουρίστες που ήρθαν το 2009, φέτος ήρθαν 6.816, δηλαδή 5.571 περισσότεροι.

ΕΛΛΑΔΑ: Ευτυχώς και οι προκρατήσεις
Η περίοδος των προκρατήσεων είναι αυτή που σώζει την παρούσα κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό, μετά και τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα και δεν φαίνεται να δημιουργούν πλήγμα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις που γίνονται (προκρατήσεις) είναι μόνο από την αγορά της Αγγλίας και δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πορεία των αφίξεων συνολικά. ¶λλωστε ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν στο “φόρτε” της αυτή την περίοδο, σε ό,τι αφορά πάντα τις κρατήσεις.
Βέβαια τα γεγονότα αυτά δεν προωθούν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, υπενθυμίζοντας όπως είπε, για μια ακόμη φορά τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος. Ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε στην απουσία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις σαν τις τωρινές.
Η εν λόγω επιτροπή, όπως τόνισε, θα πρέπει να απαρτίζεται από ειδικούς τεχνοκράτες, θα είναι διακομματική και δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός ή κυβέρνηση. Τέλος προσέθεσε και την απουσία μηχανισμού προβολής διαφήμισης που μεταξύ άλλων θα μπορεί να αντιμετωπίσει σε πλήρη έκταση κάθε πρόβλημα και όχι περιπτωσιολογικά.

Πηγή: www.proodos.net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments