Αρχική Επικαιρότητα Αφγανιστάν: Οι αθλητικοί φορείς ζητούν την αποχώρηση των αθλητριών

Αφγανιστάν: Οι αθλητικοί φορείς ζητούν την αποχώρηση των αθλητριών

1
Dodekanisos

Η ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έχει επιφέρει τρόμο στις γυναίκες της χώρας. Οι εξελίξεις τρέχουν, εκείνες παραμένουν κρυμμένες την στιγμή που οι αθλητικοί φορείς ζητούν την άμεση αποχώρησή τους από την Καμπούλ. 

Ειδικότερα η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), έχει αποστείλει αρκετές επιστολές σε διάφορες κυβερνήσεις. Τονίζει πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν «παραμένει ασταθής και πολύ ανησυχητική». Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Αμφότερες είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις, για να καταρτιστεί ένα σχέδιο εκκένωσης των γυναικών. «Η φιλοδοξία είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην ασφάλεια», αναφέρει η FIFPro. 

«Θα μας σκοτώσουν. Δεν θέλουν τα κορίτσια να παίζουν ποδόσφαιρο. Κινδυνεύουμε»

Ταυτόχρονα, η πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας γυναικών του Αφγανιστάν Καλίντα Ποπάλ τόνισε στο «BBC»: «Βοηθήστε τις παίκτριες να φύγουν με ασφάλεια». H 34χρονη αθλήτρια, φοβάται για εκείνους που έχουν μείνει πίσω υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Τονίζεται ότι από την ημέρα που η Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, πολλές από τις αθλήτριες του Αφγανιστάν έχουν κρυφτεί. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, έκλαιγα και ένιωθα αβοήθητη», επεσήμανε η Καλίντα Ποπάλ. Μάλιστα η Ποπάλ υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία της πρώτης γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν το 2007.

Όπως μεταδίδει το «BBC» μία πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ έλαβε μήνυμα από μία αθλήτρια που έλεγε: «Θα μας σκοτώσουν. Δεν θέλουν τα κορίτσια να παίζουν ποδόσφαιρο. Κινδυνεύουμε».

Ένας εκπρόσωπος της FIFA τόνισε σε δήλωσή του: «Παραμένουμε σε επαφή με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενημερώσεις από αθλητές της χώρας».

Ο λόγος που οι γυναίκες φοβούνται έχει να κάνει με τον τρόπο που τις αντιμετώπιζαν οι Ταλιμπάν. Πριν από περίπου 20 χρόνια και προτού ανατραπούν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Επιπροσθέτων, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φύγουν από τα σπίτια τους χωρίς την παρουσία ενός άνδρα συγγενή. Παράλληλα, δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν και τους επιβλήθηκε η αναγκαστική ενδυμασία ολόσωμης μπούρκας. 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Έπειτα από εκκλήσεις των FIFA και FIFPro για αποχώρηση των α…, η Αυστραλία απομάκρυνε τις γυναίκες από το Αφγανιστάν. Μαζί με τις αθλήτριες αποχώρησαν και μέλη των οικογενειών τους.  […]