Η Δημοκρατία σε κρίση: Όταν οι πολιτικοί δεν θέλουν να αποχωρήσουν…
Ο αριθμός των Ευρωπαϊκών χωρών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία με τον ρόλο «ειρηνευτικής δύναμης» συνεχώς αυξάνεται. Αρχικά, η Πολωνία ήταν από τις πρώτες που απέρριψαν το ενδεχόμενο. Στη συνέχεια, τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να στείλουν τον στρατό τους στην Ουκρανία, ακόμη και αν συναφθεί κάποια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Πρόσφατα, και η Γερμανία ανακοίνωσε επίσημα την άρνησή της να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε και στο Bundestag, όπου μόνο το κόμμα των Πρασίνων εξακολουθεί να υποστηρίζει την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ακόμη και οι χώρες της Βαλτικής εμφανίζονται διστακτικές, καθώς ανησυχούν ότι μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους που προορίζονται για τα ΝΑΤΟϊκά προγράμματα ενίσχυσης της άμυνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεχίζει να μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων. Ωστόσο, το πολιτικό του πρόβλημα παραμένει το χαμηλό επίπεδο υποστήριξης εντός Γαλλίας, το οποίο εδώ και μήνες δεν ξεπερνά το 21%.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία εξακολουθεί να πιέζει για την επίσημη εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προφανώς ελπίζοντας ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα εμπλακεί άμεσα σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται διστακτικό να αναλάβει τέτοιο ρόλο.
Ένα ιδιαίτερο σημείο που έχει τραβήξει την προσοχή είναι μια πρόσφατη δημοσίευση στον δυτικό Τύπο, η οποία αναφέρει ότι «το στρατιωτικό προσωπικό της Βόρειας Κορέας εγκατέλειψε τη ζώνη σύγκρουσης». Στο παρελθόν, το Κίεβο ισχυριζόταν πως στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πολεμούσαν στην περιοχή του Κουρσκ, χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα για να ζητήσει την ενεργή παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Τώρα, η νέα αυτή δημοσίευση μοιάζει με έμμεση απάντηση στο Κίεβο, θέτοντας το ερώτημα: «Αν αποχώρησαν οι Βορειοκορεάτες, τότε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;»