Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Oι Πηγές της Καλλιθέας θα πρωταγωνιστήσουν ως ιαματικές, στον τουρισμό της Ρόδου

Oι Πηγές της Καλλιθέας θα πρωταγωνιστήσουν ως ιαματικές, στον τουρισμό της Ρόδου

0
Dodekanisos

«Η Ρόδος πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού μέσω των Πηγών Καλλιθέας».

Αυτό ανέφερε, μετά τις επαφές που είχε για το συγκεκριμένο αντικείμενο, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρίζα Χατζηλαζάρου με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο προκειμένου να πιστοποιήσουν τις Πηγές Καλλιθέας ως ιαματικές.

Τα μέλη της Επιτροπής ξεναγήθηκαν στο χώρο αλλά κι εκεί από  όπου πηγάζει ο φυσικός πόρος, το ιαματικό νερό της Καλλιθέας, με την παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και συζητήθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική αξιοποίησή τους.  

Η προσπάθεια για την αναγνώριση των πηγών ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά είχε αποτέλεσμα, με την έκδοση της σχετικής απόφασης που υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά τον περασμένο Ιανουάριο. Οι πηγές της Καλλιθέας λειτουργούσαν ως ιαματικές το 1930 (επί ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου) και είχαν αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης για το νησί. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το συγκρότημα των πηγών Καλλιθέας είχε παραμεληθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί το νερό των ιαματικών πηγών.Εδώ και λίγα χρόνια, με προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης (του πρώην δήμου Καλλιθέας και του δήμου Ρόδου), τα κτίρια του συγκροτήματος συντηρήθηκαν και αναδείχτηκαν, ενώ εντοπίστηκαν και οι ιαματικές πηγές που υπήρχαν. Από το 2010 ο δήμος Ρόδου προσπαθούσε για την αναγνώριση των πηγών ως ιαματικών.

Το νερό των πηγών είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και έχει ιαματικές ιδιότητες, όπως αναφέρει η απόφαση και ενδείκνυται για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και μετατραυματικές κακώσεις.

 

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ότι ο φυσικός πόρος «νερό ιαματικής πηγής Καλλιθέας Ρόδου», έχει θερμοκρασία 19,1ο C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μο) στους 25o C:6070μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (μο) 7,45, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μο) 6,0+0,3 Bq/l , ράδιο (Ra) (μο) < 0,1 Bq/l , ουράνιο (U) (μο) < 1Bq/l , χημικά στοιχεία: Κάλιο (K+), Νάτριο (Na+), Ασβέστιο (Ca++), Μαγνήσιο (Mg++), Χλώριο (Cl-), θειικά (SO4-), οξυανθρακικά (HCO3-).

Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 10 m3/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: Ιαματικός, χλώριο-νατριούχος (NaCl), ψυχρός, υποτονικός με συγκεντρώσεις θειικών και μαγνησίου.«Ο ιαματικός τουρισμός,  είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής μορφή εναλλακτικού τουρισμού στο εξωτερικό και πρέπει να την αναπτύξουμε. Θεωρώ ότι θα πρέπει και η Ρόδος, άμεσα, να ενταχθεί στο Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”,τόνισε η κ. Χατζηλαζάρου.

Επιβάλλεται πρόσθεσε  αν και υπάρχουν παλαιότερες μελέτες,  να ξεκινήσουν οι επαφές με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον χώρο του ιαματικού τουρισμού, με τους οποίους η δημοτική αρχή Ρόδου θα έχει συνεργασία. Η ίδια, θεωρεί ακόμη, ότι  πρέπει η Ρόδος άμεσα να ενταχθεί και στο Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων της Ευρώπης.Η αξιοποίηση των Πηγών Καλλιθέας μπορεί να προσδώσει μεγάλη ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, η οποία έχει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον ιαματικό τουρισμό, δεδομένης και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς που διαθέτουν οι Πηγές, πρόσθεσε η  Αντιδήμαρχος κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments