ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θρίαμβος για τα αντικαθεστωτικά κόμματα στις περιφερειακές εκλογές

0
Dodekanisos

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κέρδισε για πρώτη φορά περιφερειακό ψηφοδέλτιο, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Το AfD εξασφάλισε 32,8% στη Θουριγγία , που προηγείται της κούρσας, ενώ ακολουθεί η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με 23,6%, σύμφωνα με τα exit polls. Στη Σαξονία, το afd συγκέντρωσε 30,6%, χάνοντας από το CDU με μικρή διαφορά. Η Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) διεκδίκησε την τρίτη θέση και στους δύο περιπτώσεις, με 15,8% στη Θουριγγία και 11,8% στη Σαξονία.

Ο συνασπισμός του Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είχε κακή απόδοση. Το FDP απέτυχε να φτάσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στα περιφερειακά νομοθετικά σώματα και οι Πράσινοι δεν μπήκαν στο κοινοβούλιο στη Θουριγγία. Το SPD έλαβε 6,1% και 7,3% στη Θουριγγία και τη Σαξονία, αντίστοιχα.

Η νίκη του AfD πυροδότησε μια έντονη συζήτηση, με τα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν ότι το πολιτικό κέντρο της Γερμανίας «καταρρέει» ενόψει των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2025. Ορισμένα μέσα σημείωσαν ότι ο Scholz έχει «ταπεινωθεί» από το γερμανικό δεξιό κόμμα.

Άλλοι τόνισαν την άνοδο των κομμάτων κατά του κατεστημένου στη Γερμανία, αναγνωρίζοντας ότι τόσο το AfD όσο και το BSW, που υποστηρίζουν τη διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και την επιβολή ελέγχων στη μετανάστευση, είχαν πολύ καλή απόδοση.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments