“Παίζουν με τη φωτιά οι ΗΠΑ, δημιουργούν κρίση τύπου ψυχρού πολέμου”

0
Dodekanisos

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εάν η Ουάσιγκτον αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026, τότε η Ρωσία θα τοποθετήσει παρόμοιους πυραύλους σε απόσταση προσβολής από τη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν δυνατότητες βολής μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή άμυνα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το εγχείρημα θα περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ SM-6, Tomahawk και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τις τρέχουσες δυνατότητες στην Ευρώπη.

Σε μια ομιλία σε ναυτικούς από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αλγερία και την Ινδία για τον εορτασμό της ημέρας του ρωσικού ναυτικού ο Πούτιν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν μια κρίση πυραύλων τύπου Ψυχρού Πολέμου με την κίνηση αυτή.

«Ο χρόνος πτήσης προς στόχους στο έδαφός μας τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι στο μέλλον ενδέχεται να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές , θα είναι περίπου 10 λεπτά. Θα λάβουμε αντικατοπτρικά μέτρα για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των ΗΠΑ, των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου».

«Αυτή η κατάσταση θυμίζει τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που σχετίζονται με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη. Η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας με πυρηνική ικανότητα και στη συνέχεια να εξετάσει πού να τους αναπτύξει» αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments