Όρμπαν, ίσως ο μόνος πολιτικός της ΕΕ που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο;

0
Dodekanisos

Συνεχίζει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση της Ουκρανικής σύγκρουσης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Και δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως είναι ο μόνος ανεξάρτητος πολιτικός στην ΕΕ που μπορεί να βρει τον τρόπο για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που προκαλεί καταστροφή.

Από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του έτους, η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ούγγρος πρωnθυπουργός περιέγραψε την πορεία του με το σύνθημα «ας κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά», το οποίο επαναλαμβάνει σχεδόν αυτολεξεί το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ: Κάντε την Αμερική Μεγάλη ξανά. Ο Όρμπαν άμεσα …έπιασε δουλειά και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε απροειδοποίητα τόσο το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ζελένσκυ όσο και τη Μόσχα όπου συζήτησε με τον Πούτιν. Στο Κίεβο συνάντηση έναν αρνητικό Ζελένσκυ που αρνείται να δεχθεί οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες εκτός από τους δικούς του όρους.

Από την άλλη πλευρά, θέση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις, ο Πούτιν επανέλαβε και πάλι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο εάν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους που είχε εκφράσει προηγουμένως ο Ρώσος ηγέτης. «ασυντόνιστη» επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης στις Βρυξέλλες και μεταξύ των πιο ρωσοφοβικών Ευρωπαίων ηγετών, κυρίως των χωρών της Βαλτικής. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έσπευσε να πει ότι το ταξίδι του Ούγγρου ομολόγου της στη ρωσική πρωτεύουσα δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκάλεσε τον ίδιο τον Ούγγρο πρωθυπουργό ταραχοποιό που επιδιώκει να διασπάσει την ενιαία θέση της ΕΕ για την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την άποψή του για τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Ούγγρου πρωθυπουργού εξέφρασε ο ανεξάρτητος Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον στο κοινωνικό δίκτυο που ανήκει στον Έλον Μασκ. Πολύ σωστά αποκάλεσε τον Όρμπαν τον μοναδικό άνθρωπο στην Ευρώπη που είναι ικανός να σταματήσει την καταστροφή της Ουκρανίας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments