«Θέλουμε τη Μόσχα …στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη…»

0
Dodekanisos

Ανοιχτή στο να συμμετάσχει η Μόσχα στις ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά …την επόμενη φορά είναι το Κίεβο σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του προσωπικού του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Αντρέι Γιέρμακ. Ο ίδιος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόσφατη διάσκεψη της Ελβετίας και αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται ήδη η επόμενη συνάντηση.

«Όλα αυτά τα μέρη θα αποτελέσουν μέρος αυτού του κοινού σχεδίου, το οποίο θα υποστηριχθεί από μια σειρά χωρών» στην επόμενη συνάντηση, είπε ο Yermak, σύμφωνα με το Bloomberg. «Πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να προσκαλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας».

Ενώ το Κίεβο απολάμβανε την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση με τη Μόσχα, ο Ζελένσκι επιδιώκει εδώ και καιρό να λάβει έγκριση από περισσότερες χώρες για τη «φόρμουλα ειρήνης» που οραματίζεται.  Η διάσκεψη στην Ελβετία πάντως απέτυχε από αυτή την άποψη, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να αρνούνται να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν και άλλους να αποσύρουν τις υπογραφές τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, η ελβετική διάσκεψη είχε πραγματικά σκοπό να κατευνάσει τις αμφιβολίες για τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ζελένσκι, «η οποία έχει ήδη χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά». Η θητεία του Ουκρανού προέδρου έληξε επίσημα στις 20 Μαΐου και το σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει τρόπο παράτασής της. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν παραπονεθεί ότι ο Γερμάκ ήταν η πραγματική δύναμη στο Κίεβο και ότι οι εκκαθαρίσεις του από αντίπαλους αξιωματούχους έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη της Δύσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments