«Είμαστε στο κατώφλι μιας πυρηνικής σύγκρουσης!»

0
Dodekanisos

Για τον υψηλότερο κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έκανε λόγο με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε μια ηχογραφημένη ομιλία του που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ελέγχου Όπλων στην Ουάσινγκτον, επεσήμανε και τα εξής:

«Η τεχνολογική πρόοδος και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο πληθυσμό με τον υψηλότερο κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η ανθρωπότητα είναι στην κόψη του μαχαιριού. Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικού όπλου έχει φτάσει σε ύψη που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι οι χώρες εμπλέκονται σε έναν «αγώνα εξοπλισμών», χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για μια πιθανή σύγκρουση. Τέτοιες εξελίξεις «πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο» της χρήσης πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε, και η τελευταία συμφωνία ελέγχου των όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας οδεύει προς τη λήξη το 2026.

«Τα κράτη με πυρηνικά όπλα πρέπει να πρωτοστατήσουν στη σφυρηλάτηση νέων δεσμεύσεων μη διάδοσης, είπε ο γενικός γραμματέας. Ζήτησε να επιβεβαιωθεί εκ νέου το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών, να δεσμευτεί ότι δεν θα ξεκινήσει το πρώτο χτύπημα και να τεθούν οι βάσεις για έναν διάδοχο της συμφωνίας Νέας START πριν λήξει. Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης συμφωνώντας ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις εκτόξευσης «λαμβάνονται από ανθρώπους, όχι από μηχανές ή αλγόριθμους».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments