Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Μια δήλωση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις έκανε ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, υπερασπιζόμενος για ακόμη μία φορά το Ισραήλ, ξεκαθάρισε γιατί η Γερμανία επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά όχι κατά του Τελ Αβίβ.
«Σε αντίθεση με τη Ρωσία, το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι μια δημοκρατική χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού αποτελούν πράξεις αυτοάμυνας.
Με αυτό το σκεπτικό, σύμφωνα με τον Μερτς, οι ενέργειες του Ισραήλ —ακόμη και οι μαζικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα— εντάσσονται στο πλαίσιο της “αυτοάμυνας” και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι, αν το Τελ Αβίβ είχε επιλέξει διαφορετική στάση, «το εβραϊκό κράτος θα είχε πάψει να υπάρχει προ πολλού».
Η τοποθέτηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι για τη Δύση ο όρος «δημοκρατία» λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ή μαζικούς θανάτους αμάχων. Το γεγονός ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, φαίνεται πως δεν αλλάζει τη στάση του Βερολίνου.
Ο Μερτς έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαχωρίσει απόλυτα τις δύο συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας «θεμελιωδώς διαφορετικές» τις καταστάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Έτσι, οι απρόκλητες επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν παρουσιάζονται ως “αμυντικές ενέργειες”, ενώ η γενοκτονία που καταγγέλλεται από διεθνείς οργανισμούς στη Γάζα, κατά τον Γερμανό Καγκελάριο, φαίνεται να εντάσσεται στα «δημοκρατικά πρότυπα» που αποδέχεται η Δύση.