Την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν ιδιαίτερα έντονες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έστειλε νέο μήνυμα προς τη Λατινική Αμερική, τοποθετώντας την Κούβα στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής. Σε δημόσια τοποθέτησή του ανέφερε ότι μετά τις εξελίξεις που αφορούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα, η επόμενη χώρα που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον είναι η Κούβα.
Οι αναφορές του Τραμπ έγιναν στο Μαϊάμι της Φλόριντα, κατά τη διάρκεια διεθνούς επενδυτικού φόρουμ που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Επενδύσεων (FII Institute), έναν οργανισμό που συνδέεται με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνησή του στη διεθνή σκηνή, επισημαίνοντας ότι η πολιτική «ειρήνη μέσω της ισχύος» έχει αποδώσει.
Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες σε αυτά τα μέτωπα θεωρούνται επιτυχημένες.
Ο Τραμπ, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον ενεργειακό και οικονομικό αποκλεισμό του νησιού. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των πετρελαϊκών προμηθειών προς την Κούβα, αλλά και η επιβολή δασμών σε χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται ενεργειακά με την Αβάνα.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η κουβανική κυβέρνηση είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είχε αναφερθεί πρόσφατα στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την αναζήτηση λύσεων για τις διμερείς διαφορές.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ. Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ενεργειακές δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα έχουν περιοριστεί αισθητά.














