Όσιος Μελέτιος Παναγίας Υψενής Ρόδου

Η Προσευχή είναι ένωση του ανθρώπου με τον θεό, “όπλο” του πιστού στις επιθέσεις των πονηρών πνευμάτων.Άνθρωπος δυνατής προσευχής υπήρξε και ο Όσιος Μελέτιος ο κτίτορας της Μονής Παναγίας υψενής της Ρόδου.

Πότε γεννήθηκε ;΄

Ο Όσιος γεννήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα μ.Χ. στο χωριό Λάρδος της Ρόδου και ονομάστηκε Εμμανουήλ..Απο παιδί ήταν γεμάτος χαρές,αρετές,αγνότητα,καθαρότητα,ελεημοσύνη,και πολύ αγάπη για τον θεό.Ιδαίτερα αγαπούσε την προσευχή ώστε ανακάλυπτε τις πλέον ερημικές περιοχές για να προσεύχεται .Άπο τον ιερέα του χωριού έμαθε γραφή και ανάγνωση και έτσι με ζήλο άρχισε να μελετά βίους Αγίων και θέλησε να τους μιμηθεί ασκούμενος στην αγρυπνία ,την προσευχή και τη νηστεία.Έτσι αποσυρόταν συχνά στον αγαπημένο του τόπο,σε ένα σπήλαιο κόντα στην περιοχή της ερειπωμένης αρχαίας μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ύψους.Η Παναγία με θείο φώς του αποκάλυψε την ιερή της εικόνα που ήταν θαμμένη στη γή και τον προέτρεψε να κτίσει το ερειπωμένο μοναστήρι με χρήματα που θα βρεί στα ερήπια.Με την βοήθεια της Παναγίας ,σιγά σιγά άρχισε να κτίζει το μοναστήρι.Έλαβε το αγγελικό σχήμα με τα όνομα Μελέτιος και εγκαταστάθηκε αγωνιζόμενος το καλό αγώνα τη της υπομονής και της μοναχικής ζωής.  Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και ανεδείχθη Ηγούμενος της Μονής αυτής.Από εδώ δίδασκε ,καθοδηγούσε τους Χριστιανούς και με την Χάρη του Θεού έκανα πολλά θαύματα.

Η Φήμη της Αγιότητας του απλώθηκε σε όλο το νησί και πολλοί κατέφθαναν στην Μονή να ωφεληθούν πνευματικά.

Καθώς τα χρόνια που περνούσαν ο θεός επέτρεψε να δοκιμασθεί ο Άγιος.Μια συκοφαντία από τους Τούρκους τον έφερε στον Αρχιερέα της Ρόδου για να δώσει την δική του απάντηση.Όταν άκουσε ότι άφησε έγκυο κάποια νεαρή ξεψύχησε ,δεν άντεξε την συκοφαντία η αγία και αγνή καρδιά του,όπως άλλους τόσους Αγίους που συκοφάντησαν για δικούς τους λόγους και συμφέροντα.Τα θαύματα που γινόταν στον τάφο του και η θεία ευωδία που ανέδιδαν τα ιερά λείψανα τον κατέταξαν στην χορεία των Οσίων.

Χθες τελέστηκε Τρισαρχιερατική θεία λειτουργία και είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε και να υποδεχτούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ Καλλίνικο που προέστει  στο άγιο βήμα συλλειτουργώντας του Σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ.Κυρίλλου και Θεοφιλέστατου επισκόπου Ολύμπου κ.κ.Κύριλλο και με την παρουσία πολλών κληρικών του Νησιού και πλήθος κόσμου οπού προσκύνησαν.Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Άρτης ευχαρίστησε για την φιλοξενία προσωπικά τον Δεσπότη μας και εξέθεσε το έργο που κάνει στο Νησί μας λέγοντα ότι του έκανε εντύπωση η προέλευση των Ρόδιτών ευλαβών χριστιανών χωρίς να παραλείψει για την όμορφη φιλοξενία την Ηγουμένη όπως και τις μοναχές για την φιλοξενία τους στην Μονή.Ο Σεπτός Ιεράρχης της Άρτης φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί μας.

Ο Μητροπολίτης μας τον ευχαρίστησε και εκείνως ,και στάθηκε στο βίο του οσίου καθώς και για την προσπάθεις που συντελούν οι μοναχές και την διεξαγωγή της πανυγήρεως.Τέλος τελέστη και η καθιερωμένη λιτανεία πέριξ της μονής και ευλογήθηκαν οι Άρτοι.Ακολούθησε στο όμορφο προαύλιο της Μονής γλυκά και εδέσματα χειροποίητα που τόσο με μεράκι και αγάπη έφτιαξαν οι Μοναχές την Μονής και πάντα με την Ευλογία της Ηγουμένης Μαριάμ.

Επιμέλεια κειμένου: Ευάγγελος Δραγάτης
Φωτογραφίες: Ευάγγελος Πλάτσης

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Προηγούμενο

Από μια απουσία Ιάλυσος και Α.Ε. Κατταβιάς

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *