Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο, Λάρι Φινκ, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον με τις δηλώσεις του στη διάρκεια ειδικής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), όπου ανέλυσε τη σύνδεση ανάμεσα στη δημογραφική εξέλιξη, την τεχνολογία και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Φινκ υποστήριξε ότι οι χώρες με φθίνοντα πληθυσμό ενδέχεται να διαθέτουν πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια, καθώς —όπως είπε— «η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μηχανές θα είναι ευκολότερη σε κοινωνίες που έχουν ήδη λιγότερους ανθρώπους σε ηλικία εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα θα φέρουν προκλήσεις κοινωνικής προσαρμογής και νέες μορφές ανισοτήτων.
«Η συρρίκνωση του πληθυσμού δεν σημαίνει πλέον απαραίτητα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας — αν η τεχνολογία αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία, μπορεί να προκύψει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους επενδυτές για το 2025, ο Λάρι Φινκ έκανε λόγο για μια «νέα βιομηχανική επανάσταση» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι οι υπολογιστές και οι αλγόριθμοι αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων που παλαιότερα ανήκαν αποκλειστικά στους ανθρώπους.
Οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και προβληματισμό. Ορισμένοι τις θεωρούν μια ρεαλιστική αποτύπωση της τεχνολογικής μετάβασης, ενώ άλλοι προειδοποιούν για τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη και την απώλεια του ανθρώπινου ελέγχου στην παγκόσμια οικονομία.