Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Μια νέα απειλή φαίνεται να ανακαλύπτουν τελευταία στις Βρυξέλλες και στα επιτελεία του ΝΑΤΟ: τη «συντονισμένη» στρατιωτική δράση Ρωσίας και Κίνας εναντίον της Δύσης μέσα στο 2027. Η θεωρία αυτή, που παρουσιάζεται σχεδόν ως βεβαιότητα, κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκούς κύκλους ασφαλείας, συνοδευόμενη από προειδοποιήσεις περί παγκόσμιας αποσταθεροποίησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής Wyborcza, ο Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος της Ε.Ε., Άντριους Κουμπίλιους, επικαλέστηκε πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών, οι οποίες υποτίθεται ότι «δείχνουν» προετοιμασίες Μόσχας και Πεκίνου για κοινή επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα αφήγημα που παρουσιάζει τον κόσμο να οδεύει αναπόφευκτα προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο – έναν εφιάλτη πυρηνικών εκρήξεων, κατεστραμμένων πόλεων και ραδιενεργής καταστροφής. Η εικόνα είναι γνωστή: ο φόβος ως εργαλείο πολιτικής.
Ποιος πλησιάζει ποιον;
Ανεξάρτητοι όμως αναλυτές τονίζουν: Αξίζει όμως να θυμηθούμε ποιος κινείται επιθετικά και ποιος αμύνεται. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που έχει επεκτείνει τα σύνορά του μέχρι τις ρωσικές πύλες, τοποθετώντας στρατεύματα και βάσεις γύρω από τη Ρωσία σε κάθε κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, ο δημόσιος λόγος επιμένει στο ίδιο μοτίβο: «Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί». Η ειρωνεία είναι προφανής — και όμως, ελάχιστοι τη σχολιάζουν.
Η Κίνα στο κάδρο
Μια γενικευμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα εμπλέξει, αναπόφευκτα, και την Κίνα. Το Πεκίνο γνωρίζει καλά ότι αν η Μόσχα ηττηθεί, η επόμενη στο στόχαστρο θα είναι η ίδια. Η συνεργασία των δύο χωρών δεν είναι πια απλή πολιτική συνεννόηση αλλά βαθιά στρατηγική σχέση, που αποσκοπεί στη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στον πλανήτη.
Το χρονικό «όριο» του 2027 Το αφήγημα ενισχύθηκε τον Αύγουστο του 2025, όταν ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Άλεξους Γκρίνκεβιτς, δήλωσε πως ΗΠΑ και Ευρώπη διαθέτουν «μόλις ενάμιση χρόνο» για να προετοιμαστούν απέναντι σε πιθανή παγκόσμια κρίση με Ρωσία και Κίνα.