Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Νέα πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν – Δεύτερη σε τρεις μήνες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, καθώς ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος κατέθεσαν νέα πρόταση μομφής εις βάρος της — τη δεύτερη μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, με τους Γάλλους πολιτικούς Ζορντάν Μπαρντέλλα, επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Συνέλευση», και Μανόν Ομπρί της παράταξης «Ανυπότακτη Γαλλία», να ηγούνται της πρωτοβουλίας. Και οι δύο έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ήρθε η ώρα η φον ντερ Λάιεν να αποχωρήσει από την ηγεσία της Επιτροπής.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, ωστόσο, όπως εκτιμάται, δύσκολα θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την απομάκρυνσή της. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός και μόνο ότι η πρόταση φτάνει ξανά στην ολομέλεια δημιουργεί πολιτικό τριγμό στην κορυφή της ΕΕ και αναδεικνύει το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις εκλογές του 2024.

Οι αιτίες της δυσαρέσκειας

Οι προτάσεις δυσπιστίας έχουν διαφορετικά κίνητρα. Η δεξιά πτέρυγα επικρίνει τη φον ντερ Λάιεν για τις «λανθασμένες» πράσινες πολιτικές και την αδυναμία της να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση, ενώ η αριστερά την κατηγορεί για αδράνεια στο ζήτημα της Γάζας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμπίπτουν στην κριτική ότι η πρόεδρος της Επιτροπής υπέγραψε ανισόρροπες εμπορικές συμφωνίες – με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούνται επικίνδυνες για τους Ευρωπαίους αγρότες και ζημιογόνες για το περιβάλλον.

Προηγούμενο

Ο Ιάλυσος θα είναι πλήρης κόντρα στον Νικαγόρα Κεφάλου

Επόμενο

Κρίση στη Γαλλία – Το καθρέπτισμα της Ευρωπαϊκής παρακακμής

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή