Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Πολλοί πολίτες, σε όλο τον κόσμο, περίμεναν ότι η Pfizer θα βρισκόταν αντιμέτωπη με αυστηρές έρευνες και πιθανές κυρώσεις για τον ρόλο της στην εποχή της πανδημίας. Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες των εμβολίων, οι αποκαλύψεις για τα συμβόλαια με τα κράτη και η αίσθηση ότι οι πολυεθνικές κινήθηκαν πέρα από κάθε έλεγχο είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα αναμονής: ότι η πολιτική εξουσία, και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έβαζαν «φρένο» στην παντοδυναμία της φαρμακοβιομηχανίας.
Κι όμως, αντί για τιμωρία ή έστω αυστηρή λογοδοσία, ήρθε μια νέα «ιστορική συμφωνία». Η Pfizer ανακοίνωσε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, δεσμευόμενη να επενδύσει 70 δισ. δολάρια στην έρευνα και την εγχώρια παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε σημαντικά ανταλλάγματα, όπως φορολογικές διευκολύνσεις και συμμετοχή σε πλατφόρμες άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε φθηνότερα φάρμακα. Στον αντίποδα, υπόσχεται μειώσεις τιμών κυρίως στο πρόγραμμα Medicaid, αλλά χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα έχει πραγματική αντανάκλαση σε ολόκληρη την αγορά.
Η εικόνα είναι αποκαλυπτική: την ώρα που η κοινή γνώμη θα περίμενε απολογίες και περιορισμούς, η Pfizer ενισχύει την παρουσία της και ανοίγει νέους ορίζοντες σε τομείς όπως η ογκολογία, η παχυσαρκία και τα εμβόλια. Το ερώτημα αναδύεται αβίαστα: πόση δύναμη διαθέτουν τελικά οι φαρμακευτικοί κολοσσοί, όταν ακόμα και μετά από μια παγκόσμια κρίση βγαίνουν πιο ισχυροί;