Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της χώρας του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ΒΤΑ.
Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο της 80ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει τις τοποθετήσεις του κάνοντας λόγο για «ψευδείς διαστρεβλώσεις από τον κόσμο της φαντασίας».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G-20, λίγη ώρα μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με αιχμηρό τόνο σχολίασε τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.
«Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίση στην Ουκρανία, την οποία προκάλεσε η Δύση, μέσω της οποίας ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν ήδη κηρύξει πραγματικό πόλεμο στη χώρα μου και παρεμβαίνουν άμεσα σε αυτόν», τόνισε ο Λαβρόφ.
Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις δηλώσεις Τραμπ, επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι οι ενέργειες της Δύσης ήταν αυτές που προκάλεσαν την κρίση στην Ουκρανία το 2022.
Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Υβέτ Κούπερ, κάλεσε τον Λαβρόφ να παραμείνει στην αίθουσα όσο διαρκούσε η τοποθέτησή του και καταδίκασε την πολιτική της Μόσχας, λέγοντας: «Καμία από τις ψευδείς διαστρεβλώσεις, καμία από τις προπαγανδιστικές αιτιάσεις που προβάλλει ο Ρώσος εκπρόσωπος για τα αίτια του πολέμου δεν μπορεί να πείσει κανέναν».