Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Η συζήτηση γύρω από τα εμβόλια COVID-19 αποκτά νέα διάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας. Η ομάδα αυτή, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ACIP), έχει στόχο να μελετήσει σε βάθος όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σύμφωνα με το CDC, η νέα ομάδα θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες: την αξιολόγηση των αναλύσεων κινδύνου-οφέλους και κόστους-οφέλους των εμβολίων, τον εντοπισμό κρίσιμων κενών στη βιβλιογραφία, την εξέταση των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και την καταγραφή τομέων όπου απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και σε ζητήματα που απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CDC, «η ομάδα θα μελετήσει τα κρίσιμα κενά γνώσης σχετικά με πιθανές ακαθαρσίες (όπως επιμόλυνση με DNA και ενδοτοξίνες)», αλλά και θέματα που αφορούν την «κατανομή και την επιμονή της πρωτεΐνης ακίδας, του mRNA και των λιπιδικών νανοσωματιδίων στον οργανισμό».
Η ACIP είναι το όργανο που καθορίζει τις επίσημες συστάσεις εμβολιασμού στις ΗΠΑ, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τόσο την ασφαλιστική κάλυψη όσο και τα ομοσπονδιακά προγράμματα. Έτσι, τα συμπεράσματα αυτής της νέας πρωτοβουλίας αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την εμβολιαστική πολιτική στο άμεσο μέλλον.