Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Σε μια δήλωση με σημαντικό πολιτικό βάρος, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο αναφέρεται σε χρηματοδοτούμενη παρέμβαση από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο –όπως υποστηρίζει– να επηρεαστεί η πολιτική κατεύθυνση της Σλοβακίας κατά τις εκλογές του 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω ενός οργανισμού διατέθηκαν 10 εκατομμύρια λίρες για τη στήριξη πολιτικών ακτιβιστών και υποψηφίων που πρόσκεινται σε προοδευτικές δυνάμεις, εις βάρος της σοσιαλδημοκρατίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το δημοσίευμα στο οποίο στηρίζεται η καταγγελία αφορά αποκλειστικά τη Σλοβακία και τον ίδιο τον Φίτσο, γεγονός που –κατά τον ίδιο– γεννά ερωτήματα για τον στόχο της παρέμβασης.
Η υπόθεση αυτή επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της εξωτερικής επιρροής στις εθνικές εκλογές, αυτή τη φορά όχι με αναφορές στη Ρωσία, αλλά με επίκεντρο δυτικό σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και σε διεθνή πολιτικά fora.