Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Τραμπ προειδοποιεί: Δασμοί 30% στην Ε.Ε. αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτώντας πλέον ελάχιστους δασμούς 15% έως 20% για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ – σημαντική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο του 10%.

Παράλληλα, ο Τραμπ απορρίπτει τη μείωση των ήδη υφιστάμενων 25% δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, παρότι η ΕΕ είχε προσφέρει αντίστοιχη μείωση. Όπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές, η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αντιποίνων άνω του 10%, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η προθεσμία που έχει θέσει ο Τραμπ είναι η 1η Αυγούστου: αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν δασμούς 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Η κίνηση αυτή ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συζητά αντίμετρα, αν και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για την τακτική που θα ακολουθηθεί.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, χαρακτήρισε την κατάσταση «τεταμένη», ενώ ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μπορούν να εφαρμοστούν τομεακές εξαιρέσεις με διαφορετικούς δασμολογικούς συντελεστές ανά κλάδο. Αν και η ΕΕ εμφανίζεται ανοιχτή σε αυτή την επιλογή, οι ΗΠΑ τηρούν επιφυλακτική στάση.

Η εμπορική σύγκρουση μπαίνει σε κρίσιμη φάση και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι καθοριστικά για τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών.

Προηγούμενο

Ανανέωση Πετρά και επιστροφή Θυριάκη στον Ατρόμητο Διμυλιάς

Επόμενο

Η ΕΕ «στρατιωτικοποιείται» με φόντο τη Ρωσία – Τι αποκαλύπτει Ιταλός αναλυτής

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή