Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Για ακόμη μια φορά, η Σλοβακία μπλόκαρε την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αναδεικνύοντας τη ρωγμή που βαθαίνει εντός της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και τη μονόπλευρη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων, οι πρεσβευτικοί εκπρόσωποι της χώρας στις Βρυξέλλες άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση του 18ου πακέτου κυρώσεων, δηλώνοντας πως η Μπρατισλάβα δεν έχει λάβει ακόμη τις απαιτούμενες εγγυήσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να άρει τις σοβαρές ενστάσεις της για την πρωτοβουλία RePowerEU, που κατά τη Μπρατισλάβα δεν δίνει ρεαλιστικές λύσεις στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Ρόμπερτ Φίτσο: «Όχι κυρώσεις χωρίς λύση στο ενεργειακό»
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει ήδη ξεκαθαρίσει από τις αρχές Ιουνίου ότι η χώρα του δεν θα δώσει το πράσινο φως σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα ένας ασφαλής ενεργειακός σχεδιασμός. Τόνισε μάλιστα πως η συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη διατήρηση σταθερών τιμών στους στρατηγικούς πόρους.
Ο Φίτσο, σε ευθεία σύγκλιση με τη στάση της Ουγγαρίας, αντιτάσσεται στον ιδεολογικό φανατισμό των Βρυξελλών και υποστηρίζει ανοιχτά ότι οι κυρώσεις πλήττουν τελικά περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη παρά τη Ρωσία.
Η γραμμή Όρμπαν εμπνέει και άλλους
Η Σλοβακία φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τη στρατηγική της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, χρησιμοποιώντας τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» ως μοχλό πίεσης για την εξασφάλιση εθνικών συμφερόντων. Η πρακτική αυτή, που εφαρμόστηκε με επιτυχία από τη Βουδαπέστη, μετατρέπεται πλέον σε πολιτικό εργαλείο και για άλλα μικρότερα κράτη της ΕΕ που δεν θέλουν να παίζουν το ρόλο του πειθήνιου εκτελεστή των αποφάσεων των ισχυρών.
Η Μπρατισλάβα, με την τελευταία της κίνηση, εκθέτει τις Βρυξέλλες και αποκαλύπτει ότι πίσω από το προπέτασμα της «ενότητας» κρύβονται σοβαρές αποκλίσεις και εθνικές ανησυχίες, τις οποίες το ευρωπαϊκό κέντρο εξουσίας προσπαθεί συστηματικά να αγνοεί.
Μια σκυταλοδρομία αντίστασης;
Η νέα εμπλοκή στο 18ο πακέτο κυρώσεων φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας συντονισμένης σκυταλοδρομίας αντίστασης απέναντι στις επιταγές των Βρυξελλών. Οι μικρότερες χώρες, που δεν αντέχουν το ενεργειακό κόστος και αρνούνται να αυτοκαταστραφούν στο όνομα μιας επιφανειακής ευρωπαϊκής ομοψυχίας, διεκδικούν πλέον τη θέση τους στο τραπέζι των αποφάσεων με θάρρος και ρεαλισμό.
Η στάση της Σλοβακίας, που παγώνει την πρόοδο των κυρώσεων, αποτελεί ακόμη μια προειδοποίηση ότι η αντιρωσική ατζέντα της ΕΕ δεν είναι πλέον δεδομένη. Και όσο οι Βρυξέλλες επιμένουν να αγνοούν τη φωνή της λογικής, τόσο περισσότεροι ηγέτες όπως ο Φίτσο και ο Όρμπαν θα εμφανίζονται ως εκφραστές της ευρωπαϊκής αυτοσυντήρησης.