Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου και επικεφαλής της ρωσικής ομάδας στις συνομιλίες με το Κίεβο, σε συνέντευξή του στην αμερικανική Wall Street Journal. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε πως, εάν η Ουκρανία επιμείνει στην άρνηση των όρων που θέτει η Μόσχα, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ειρήνη, αλλά κινδυνεύει να υποστεί περαιτέρω απώλειες σε εδαφικό επίπεδο.
«Είναι αδύνατον να διεξάγεις μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική αντοχή της Μόσχας και παραπέμποντας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700–1721), όταν η Ρωσία κατάφερε να υπερισχύσει της Σουηδικής Αυτοκρατορίας έπειτα από δύο δεκαετίες συγκρούσεων.
Παράλληλα, ο Μεντίνσκι τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει την ειρήνη, όμως, όπως ξεκαθάρισε, «αν η Ουκρανία συνεχίσει να καθοδηγείται από τα εθνικά συμφέροντα άλλων, τότε θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε». Η αναφορά αυτή θεωρείται ευθεία αιχμή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά το καθεστώς του Κιέβου.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου η δυτική εμπλοκή στην περιοχή εντείνεται, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για παύση της σύγκρουσης παραμένουν ατελέσφορες. Η Μόσχα στέλνει σαφές μήνυμα πως ο πόλεμος φθοράς δεν την τρομάζει – αντίθετα, όπως αφήνει να εννοηθεί, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της.