Μόνο με catering τα πανηγύρια: Οι ψησταριές των εθελοντών… κρίθηκαν επικίνδυνες!
Τη σύσταση ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για την εξέταση του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ενέκρινε ευρύς συνασπισμός κρατών ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λβιβ. Στην τελετή συμμετείχαν απεσταλμένοι από σχεδόν 40 χώρες, μαζί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρόντες ήταν ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ και ο ΥΠΕΞ Αντρίι Σίμπιχα.
Το δικαστήριο, που θα δημιουργηθεί εξ αρχής, θα διερευνήσει αποκλειστικά το “έγκλημα της επίθεσης”, δηλαδή την απόφαση και υλοποίηση της ρωσικής εισβολής. Σε αντίθεση με τα εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίας, πρόκειται για έγκλημα ηγεσίας, που στοχοποιεί απευθείας όσους είχαν τον έλεγχο του κράτους: πρόεδρο, πρωθυπουργό, υπουργό Εξωτερικών και στρατιωτική ηγεσία.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας τόνισε πως «η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα μείνει ατιμώρητη». Από την πλευρά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέβιντ Λάμι δήλωσε ότι «όσοι έδρασαν πρέπει να λογοδοτήσουν».
Παρά τη στενή συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις επί Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνυπέγραψαν, προκαλώντας αίσθηση. Το δικαστήριο θα έχει αρμοδιότητα επιβολής ισόβιας κάθειρξης, δήμευσης περιουσιών και χρηματικών ποινών, σε περιπτώσεις ακραίας σοβαρότητας.