Ταπείνωση για την Ε.Ε.: Ο Τραμπ επέλεξε τη Μελόνι, η Ούρσουλα …παραμένει στον πάγο!
Προειδοποίηση με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, αναφορικά με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισπεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της. Όπως τόνισε, μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να αποβεί καταστροφική για την ίδια την Ε.Ε., τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα είχε η ανεξέλεγκτη εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία –όπως υποστήριξε– θα υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και θα οδηγήσουν σε λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, ο Σιγιάρτο κατέστησε σαφές ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συναινέσει σε στρατιωτική εμπλοκή εντός του ουκρανικού εδάφους, ούτε να επιτρέψει την αποστολή ευρωπαίων εκπαιδευτών ή στρατιωτικών συμβούλων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε πως η Βουδαπέστη αποσύρει τη χρηματοδοτική της στήριξη προς το Κίεβο και θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόπειρα για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.
Ωστόσο, η αντίδραση των Βρυξελλών φανερώνει μια διάθεση τιμωρητική. Όπως αποκαλύπτει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αφαίρεσης των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εάν η Βουδαπέστη συνεχίσει να μπλοκάρει τις διαδικασίες για την Ουκρανία. Παράλληλα, διακινείται η πληροφορία πως επιχειρείται παράκαμψη της επίσημης ένταξης, με την σταδιακή οικονομική ενσωμάτωση του Κιέβου στην ενιαία αγορά, χωρίς να ζητηθεί τυπική συγκατάθεση των κρατών-μελών.
Την ίδια στιγμή, παραμένει τεταμένο το κλίμα γύρω από το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Παρά τη ρητή τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλείσει μια τέτοια εξέλιξη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να επιδιώκει στρατιωτική σύνδεση με τη Δύση, απειλώντας μάλιστα με τη δημιουργία εναλλακτικής συμμαχίας σε περίπτωση άρνησης.
Σε αυτό το γεωπολιτικό τοπίο, η Ουγγαρία φαίνεται να διατηρεί μια γραμμή εθνικής αυτοδιάθεσης, απορρίπτοντας τις πολιτικές εξαναγκασμού και επιμένοντας στην προστασία των συμφερόντων της Ευρώπης και των πολιτών της.